Marele joc al ciresarilor

In jurul focului de planton, toata lumea canta; noaptea, la lucirea focului si a ochilor fetelor sclipind la chitarist, totul devine misterios si posibil. La miezul noptii, se da stingerea cu melodia „E noapte in Madagascar si toata jungla face nani“.

Cum transformi o adunatura de liceeni blazati intr-o echipa voioasa de supravietuitori, dintre care cativa alesi vor fi „totemizati“.

Text: Catalin Gruia

 

 Patru exploratori au fost rapiti din corturile lor chiar inainte de rasaritul soarelui. Au fost legati la ochi si aruncati intr-o duba, care a demarat in tromba pe un drum cu hartoape. Marturisesc, am dat si eu o mana de ajutor… De pe scaunul din dreapta soferului, priveam prin gemuletul din spatele meu cum zaceau acolo ca niste saci de cartofi.

Cel mai rau mi se rupea sufletul de Didi: o adolescenta frumoasa, cu trasaturi de fotomodel, dar modesta ca o fata de la tara, dezinvolta, mereu cu zambetul pe buze, injurand intr-un fel ciudat (la tot ce nu-i convenea, punea „vietii“ la sfarsit: arsita vietii, ploaia vietii etc.) I-am abandonat fara nicio vorba pe marginea drumului, la vreo 35 km distanta; li s-au lasat o busola si un plic cu instructiuni; aveau comanda ferma sa se intoarca in tabara, cum or sti, inainte de inserat.

Dupa trei ore, cand s-a fluierat adunarea generala la careu, nimeni n-a suflat o vorba despre absenti; dar ochii luceau de invidie. Suntem in campul cercetasesc (tabara) de la Meresti, Harghita (chiar la granita Rezervatiei Cheile Varghisului), organizat la a 15-a aniversare a Centrului Local „Orion“, Miercurea-Ciuc. 30 de exploratori (categoria de varsta a cercetasilor liceeni) au venit sa se joace pentru doua saptamani de-a viata la tara (tema campului de anul acesta).

Vor descoperi insa ca sunt prizonierii si cobaii organizatorilor – 20 de cercetasi lideri si seniori (categoria de varsta peste 18 ani) –, transformati peste noapte in extraterestri care vor inscena tot felul de „experimente“ menite sa-i uneasca pe tineri intr-o echipa de exploratori tabaciti. Rapirea celor patru este inceputul unui „rit initiatic“, numit totemizare.

Una dintre miscarile din care s-a inspirat scoutismul (cercetasia) a fost „American Indian Woodcraft Movement“, fondata de Ernest Thompson Seton in 1902. Acesta voia sa-i readuca pe tineri la viata sanatoasa prin campuri, exercitii fizice, formarea tinerilor de catre tineri, printr-un „indianism“ pitoresc (dansuri, focuri de tabara, „vanatoare“).

Inca inainte de 1914, anumite unitati de cercetasi foloseau deja totemurile (unele preluate chiar din scrierile lui Thompson, altele – de la alti scriitori care simtisera chemarea salbaticiei, inclusiv Jack London insusi). In Romania, Centrul Local Ciuc este singurul care practica totemizarea. Numai cei mai merituosi dintre cercetasi sunt selectati pentru acest ritual. Timp de maximum 24 de ore, alesii sunt supusi unor probe secrete, menite sa-i pregateasca, prin epuizare fizica si psihica, in vederea formarii unui nou eu, conform totemului (numele unui animal ale carui caracteristici le au) primit in cadrul unei ceremonii exclusiviste.

Citeste tot reportajul in National Geografic octombrie 2009

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*