Somalia zdrobita

Ruinele strajuiesc strazile acolo unde luptele de la inceputul anilor ’90 au sfasiat capitala, lasand orasul si natiunea in haos.

Mogadiscio este inima statului esuat Somalia, un loc unde piratii si teroristii fac legea. In nord insa regiunea separatista Somaliland este pasnica si stabila. Ce s-a intamplat?

 

Text: Robert Draper

 In fiecare dupa-amiaza, Mohammed merge la far. Farul italian nu pare cel mai bun refugiu. Construit in urma cu un secol, el sta nefolosit de ani de zile. Scara in spirala e pe jumatate prabusita. Incaperile goale miros a putregai marin si urina.

Mai multi tineri stau cu picioarele incrucisate in moloz, mestecand qat – o planta ale carei frunze contin un stimulent – si jucand ore intregi un joc cu zaruri numit ladu. Unii se ingramadesc intr-un colt si fumeaza hasis. Parca ar fi niste fantome intr- n oras parasit. Dar farul e linistit si e sigur – daca vreun loc din Mogadiscio poate fi considerat astfel. Mohammed, in varsta de 18 ani, vine aici pentru priveliste.

De la ultimul etaj, el vede ruinele cartierului sau din altadata prosperul district Hamarweyne. Vede ruinele fostei Ambasade Americane, elegantul Hotel al Uruba, districtul Shangaani, candva intesat de negustori de aur si parfumerii – acum toate aruncate in aer. O capra solitara sta in mijlocul strazii principale, in timp ce casele seculare de pe marginea ei se naruie incet, uneori ingropandu-i de vii pe locatarii ilegali.

Mohammed mai vede, chiar la baza farului, fasia de plaja unde, impreuna cu alti cativa baieti, improvizeaza uneori cate un meci de fotbal si copiii in pielea goala, balacindu-se in valuri agatati de bucati de polistiren. Daca ar vrea, s-ar multumi cu acest paradox zilnic al bucuriei din mijlocul distrugerii. Dar prefera sa priveasca mai departe, la intinsul covor de liniste al Oceanului Indian.

„Imi petrec timpul uitandu-ma la ocean – spune el –, pentru ca stiu ca de acolo vine mancarea mea.“ Mohammed este pescar. In fiecare dimineata, la ora cinci, iese in larg cu plasele intr-o barca mica. Orice prinde, duce cu roaba la piata. In diminetile in care vantul nu e prea periculos, captura lui aduce doi sau chiar trei dolari – ceea ce inseamna ca el, parintii si fratele si sora mai mici vor avea ce manca in ziua aceea.

Tatal lui a fost ranit de un obuz cu ani in urma, asa ca familia depinde de castigul lui Mohammed inca de cand avea 14 ani. Nu-si poate permite sa cheltuiasca zece dolari pe luna pentru a merge la scoala. Si oricum, toti fostii lui colegi de scoala au disparut.

Majoritatea au intrat in militia extremista islamica numita al Shabaab, care, in cel mai recent capitol al nefericitei istorii somaleze, este inclestata intr- o inversunata lupta pentru putere cu Guvernul Federal de Tranzitie (GFT), o alianta fragila sustinuta de Natiunile Unite.

Pentru tinerii ca Mohammed, al Shabaab este o iesire tentanta din starea de neputinta.

Citeste tot articolul in National Geografic octombrie 2009 .

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*