Circuit Germania – Drumul Romantic

Numit de Paul Verlaine “singurul rege adevarat din timpurile sale”, Ludwig al II-lea, a ramas in istorie ca “regele lebada” sau “regele nebun” dar si ca marele constructor de castele, numele lui fiind legat de Palatul Nymphenburg – resedinta unde s-a nascut – dar si de constructia si faima palatelor Neuschwanstein , Linderhof, Herrenchiemsee, Schachen, Hohenschwangau.

In cazul in care sunteti curiosi sa descoperiti farmecul acestor castele dar si Frumnusetea Bavariei, Happy Tour Group va invita pe traseul München – Oberammergau – Augsburg –Nordlingen – Dinkelsbüehl – Rothenburg-Wurzburg – Heidelberg – Koblenz – Frankfurt.

Cea mai buna perioada a anului pentru a porni pe cararile pline de istorie si poezie ale Germaniei este perioada in care Happy Tour organizeaza circuitul Germania – Drumul romantic – prilej unic de a trece in revista cele mai frumoase orase si zone turistice ale tarii lui Bach si de a va bucura de farmecul castelelor, unde fiecare dintre noi ne-am fi dorit sa traim, pentru ca, cine nu a visat sa fie macar pentru o zi print sau printesa?

Munich, capitala secreta a Germaniei

Denumit „capitala secreta a Germaniei”, München este unul dintre cele 3 mari orase ale tarii. A fost fondat de Heinrich der Löwe in 1158 si reconstruit din temelii de imparatul Sfantului Imperiu Roman, Ludovic IV, dupa ce focul a distrus asezarea initiala in 1327. Astazi “orasul monahului” este un important si foarte frumos centru turistic. Statuia Maicii Domnului din piata Marienplatz, Primaria cu celebrul ei ceas cu statuete si clopotei – Rathaus Glockenspiel, bisericile Sfantul Petru si Sfantul Ioan din Nepomuk (cunoscuta ca biserica Asam dupa numele celui care a construit-o – Egid Quirin Asam ), strada Sendlinger cu negoturile sale si catedrala Frauenkirche, cu impunatoarea ei arhitectura medievala, iata ce va invitam sa descoperiti, inca din prima zi a circuitului Happy Tour – Drumul romantic. Veti fi impresionati de fiecare dintre obiectivele mentionate dar mai ales de catedrala ale carei turnuri se inalta pana la 99 metri. Cladirea, impodobita cu o pictura datand din 1510 si semnata de Jan Polack, este o adevarata bijuterie arhitectonica. Catapeteasma, lucrata in 1483 de Friedrich Pacher si sculpturile de lemn datand din 1502, semnate de Erasmus Grasser, sunt si ele remarcabile dar cel mai impresionant obiectiv interior este monumentul funerar al imparatului Ludovic IV, realizat in marmura neagra si inconjurat de 4 cavaleri ingenunchiati. Tot in aceasta catedrala se poate vedea si celebra Teufelsschritt (Talpa diavolului).

Daca va intrebati cum a ajuns diavolul sa isi lase urma in biserica, atunci este vremea sa aflati ca arhitectul Jörg von Halsbach l-a invitat pe Scaraoschi sa-i vada constructia, promitandu-i ca nu va putea vedea nicio fereastra. Diavolul nu a crezut si a pus ramasag cu von Halsbach pe sufletul sau. Atunci cand a intrat in biserica si constatat ca din locul unde se afla nu se vede nicio fereastra, a batut cu ciuda din picior si semnul a ramas intiparit in podea, prevestind parca, nenorocirile care aveau sa se abata asupra Germaniei si intregii lumi in timpul celui de-al II-lea razboi mondial dar si victoria spiritului si talentului asupra a ceea ce este intunecat si nu in ultimul rand, prezenta luminii in lacasul lui Dumnezeu (lumea) chiar daca ferestrele nu sunt intotdeauna vizibile.

Alte obiective turistice de interes din apropiere de München : Palatul Nymphenburg, Palatul Schleissheim, Muzeul de Arta Moderna, Pinacoteca veche, Muzeul BMW.

Palatul Nymphenburg

Construit in secolul al XVII-lea, Palatul Nymphenburg a fost initial o constructie destul de modesta, realizata de italianul Agostino Barelli, servind ca resedinta familiei Wittelsbach. In secolele urmatoare, cladirea a fost transformata dupa modelul palatului Versailles intr-un edificiu impunator in care stilul rococo s-a impus sub semnatura unor arhitecti celebrii. Cel mai apreciat pavilion este Amalienburg, construit intre 1734 si 1739 pentru principesa Maria Amalia, de François de Cuvilliés. Stilul ornamental in care accentul cade pe detaliu si luminozitate este reprezentat atat in fatada cladirii cat si in incaperile acesteia, dintre care cele mai deosebite sunt: Sala Oglinzilor si bucataria. In imediata vecinatate a Nymphenburg, puteti savura o halba de bere intr-una dintre cele mai uriase gradini de vara din lume – Hirschgarten. Cele 800 de locuri la mese sunt o dovada ca nemtii se simt bine in societate si au avut grija ca grupurile de turisti sa nu plece insetate din “imparatia nimfelor”.

BMW

Dragostea pe care germanii dar si iubitorii de automobile din lumea intreaga o au pentru autoturismele BMW i-au determinat pe conducatorii corporatiei omonime sa deschida in complexul birourilor centrale BMW un muzeu in care sa fie prezentate iubitorilor volanului exemplarele de colectie BMW dar si sculpturi cinetice pentru ca muzeul isi doreste sa fie cu adevarat novator.

BAVARIA

Va amintiti muzica compozitorilor Max Reger, Carl Orff, Wilfried Hiller, Richard Strauss, Christoph Willibald Gluck cu accentele ei de melancolie si inaltare, freamat si bucurie? Daca da, atunci inseamna ca ati patruns in cele mai adanci resorturi ale spiritului bavarez, daca nu, atunci veti avea sansa sa o descoperiti pe portativul muntilor si padurilor bavareze pentru ca drumul intre München si palatele Linderhof, Neuschwanstein si de aici mai departe spre Oberammergau-Augsburg -Nordlingen-Dinkelsbuehl-Rothenburg-Wurzburg- Heidelberg- Koblenz- Frankfurt este un adevarat regal in care freamatul copacilor este acompaniat de alunecarea tacuta a norilor, ciripitul pasarilor si zumzetul oamenilor intr-o compozitie in care istoria si visul se ingemaneaza.

Palatele Regelui nebun

Numit de Paul Verlaine “singurul rege adevarat din timpurile sale”, Ludwig al II-lea, a ramas in istorie ca “regele lebada” sau “regele nebun” dar si ca marele constructor de castele, numele lui fiind legat de Palatul Nymphenburg – resedinta unde s-a nascut – dar si de constructia si faima palatelor Neuschwanstein , Linderhof, Herrenchiemsee, Schachen, Hohenschwangau.

Doua dintre aceste minunate castele, le vom vizita impreuna in cea de-a treia zi a circuitului Happy Tour, Germania – Drumul romantic, dupa care vom discuta, incercand sa concluzionam daca nepotul excentricului Ludovic I al Bavariei a fost un mare risipitor sau un mare vizionar care si-a dedicat viata viitorului poporului sau – ctitoriile sale atragand in Germania milioane de turisti din intreaga lume, in beneficiul PIB-ului national si al nivelului de trai al poporului.

Palatul Linderhof

Palatul Linderhof este cel mai intim dintre palatele lui Ludovic al II-lea si singurul in care regele a locuit mai multa vreme. A fost construit intre 1874 și 1878. Modelul acestei resedinte a fost Castelul Versailles, de aceea totul aici este atat de delicat dar si de pretios, tablourile, bibelourile, oglinzile, mobilierul cu tapiserii fine fiind dovada rafinamentului acestui personaj care si-a dorit sa ramana un mister atat pentru eternitate cat si pentru sine insusi. In afara de interiorul castelului si de gradinile si fantanile arteziene ce-l inconjoara, Palatul Linderhof este remarcabil si datorita prezentei Grotei lui Venus, inspirata de opera Tannhäuser a lui Wagner si conceputa ca sala de auditie muzicala.

Palatul Neuschwanstein

Palatul Neuschwanstein a fost ctitorit ca un refugiu pentru regele Ludovic al II-lea. Chiar daca aici fotografiatul este interzis, acest obiectiv este cel mai fotografiat dintre castelele Germaniei. Si cum ar putea sa fie altfel cand peretii castelului sunt acoperiti cu minunate picturi, reprezentand legende medievale, tema favorita a regelui fiind dragostea dar si pacatul, pentru ca Ludovic si-a trait intreaga viata de adult insufletit de muzica si de arta dar si macinat de sentimental vinovatiei, din cauza orientarilor sale sexuale. Un lait motiv al acestui edificiu – dotat (inca din perioada constructiei) cu incalzire centrala, apa curenta, toalete cu un sistem automat de curatare, lift si o colectie de clopotei care permiteau regelui sa comunice foarte usor cu servitorii – este lebada – simbol heraldic al Contilor de Schwangau.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre traseul circuitului Happy Tour: München – Oberammergau – Augsburg – Nordlingen – Dinkelsbuehl – Rothenburg – Wurzburg – Heidelberg – Koblenz – Frankfurt, povestea “regelui lebada” si sa vedeti cu ochii dumneavoastra talpa diavolului din catedrala Frauenkirche sau sa pasiti pe aleile inguste ale Obermmergau – orasul celebru in lumea intreaga pentru faimoasele sale case pictate dar si pentru talentul dramatic al locuitorilor care de sute se ani pun in scena patimile lui Isus, va invitam sa accesati Circuit Germania.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*