Canada & USA

Munti si zgarie nori impunatori, codrii in desisul carora e pururea noapte si cartiere in care viata de noapte este atat de frematatoare si luminile atat de stralucitoare incat nimanui nu-i trece prin minte sa mearga la culcare, vai largi si luminoase, mici orase culturale, metropole cosmopolite dar si regiuni ale gheturilor stapanite de pinguini si ursi polari, iata cateva dintre atractiile mozaicului canadiano-american, atractii pe care va invitam sa le descoperim impreuna.

Canada

Canada este a doua tara ca intindere din lume – un teritoriu binecuvantat unde aventura si civilizatia coexista intr-o simbioza supravegheata de vulturii plesuvi ai inaltimilor dar si de liderul partidului politic care reuseste sa obtina cele mai multe voturi in Camera Comunelor. Forma de guvernamant a Tarii Artarului este monarhia, Canada fiind organizata ca un stat federal cu zece provincii si trei teritorii, marginit la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, la vest de Oceanul Pacific si la sud cu Statele Unite ale Americii, cu care Canada imparte Cascada Niagara.

Apele Tunetului

Situata pe raul Niagara, intre lacurile Erie si Ontario si formata din Cascada americana si Valul miresii (pe teritoriul Statelor Unite) si Cascada potcoava (pe teritoriul Canadei), Niagara este una dintre cele mai vizitate minuni naturale ale lumii. Partea canadiana este mai spectaculoasa decat cea americana, diferenta constand  atat in latimea cat si in inaltimea de la care cade cortina de apa (51 m inaltime / 792 latime in Canada  si 21 m inaltime / 363 m latime in SUA). Debitul mediu este de aproximativ 4.500 mc/s, de aceea zgomotul este asurzitor, experienta fiind si din acest punct de vedere speciala. Indienii Iroquois au numit cascada Nee-ah-gah-rah (Apele Tunetului). Ceata si soarele creaza minunate curcubee, spre bucuria turistilor care le pot admira de la fereastra unei cafenele din Skylon Tower sau de la bordul unei nave de croaziera.

Toronto

Centru administrativ al Canadei engleze, Toronto este o metropola situata pe malul nordic al raului Ontario. Imaginea orasului in lacul Ontario este una dintre cele mai celebre teme ale artistilor fotografi din lumea intreaga. CN Tower – cea mai inalta cladire masoara 553,33 m. Cladirile in stil victorian si edwardian dau un farmec aparte orasului care se mandreste cu stadionul sau – Rogers Center – primul stadion din lume cu acoperis retractabil, muzeul tehnologiei – Centrul Stiintific Ontario, fermele de animale si biserica de lemn de pe insula Toronto, Casa Loma, Parcul Kesington, Universitatea, Catedrala St. Michael si cu Muzeul Regal Ontario.

Ottawa

Guvernul Canadei, Parlamentul, Senatul si Curtea Suprema de Justitie a Canadei isi au sediul in orasul de pe malurile raurilor Ottawa, Rideau si Gatineau – Ottawa. Capitala Canadei este una dintre cele mai interesante destinatii turistice indiferent daca va doriti o vacanta activa sau o experienta culturala. Canalul Rideau este, incepand din anul 2007, listat intre obiectivele din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Vara, pe acest canal se pot face croaziere, iar iarna se patineaza. Canadienii, dar si turisti obisnuiesc sa inchirieze biciclete sau sa se plimbe pe promenada care flancheaza canalul lung de aproximativ  8 km. Un alt loc special din Ottawa este Fairmont Chateau Laurier, construit de arhitectii Bradford Gilbert si Ross and Macfarlane in centrul orasului vechi. Aici se poate innopta sau se pot petrece cateva ceasuri intr-unul dintre restaurantele elegante, unde se servesc specialitati preparate de bucatarii care au absolivit Le Cordon Bleu Ottawa Culinary Arts Institute. Gatineau Park este un parc minunat unde localnicii se bucura de clipe de relaxare in toate anotimpurile.

Montreal

Vieux Montreal este un centru vechi foarte bine conservat, o adevarata delectare pentru pietoni dar si pentru turistii care vor sa petreaca cateva clipe sau ceasuri plimbandu-se sau facand cumparaturi.

Quebec

Turistii care vor spune da invitatiei noastre de a participa la circuitul Happy Tour Canada – SUA, vor avea prilejul sa viziteze Piata Armelor, Terasa Duferin, Grand Allee, Plains of Abraham, Citadela, Dealul Parlamentului, Castelul Frontenac, Piata Regala, Biserica Saint-Jean, datand din secolul XIX si nu in ultimul rand, Rue Petit Champlain  si Rue Croissant du Vieux Port.

USA

Boston

Capitala regiunii istorice New England, Boston este cel mai mare oras din Massachusetts si al douazecilea ca marime din SUA.  Aici ne putem plimba cu vechiul tramvai si/sau vizita Freedom Trail, Beacon Hill, Back Bay, Trinity Church, Old North Church. Plimbarea pe jos prin campusul Universitatii Harvard, cea mai veche universitate din USA si unde au studiat opt dintre presedintii Statelor Unite, este si ea o atractie care o sa va ajute sa va mintiti de anii studentiei.

New York

Exista voci care considera New York modelul perfect de oras, nu modelul unui oras perfect (Lewis Mumford), in timp ce altii (precum H.L. Mencken) il califica drept „un Babilon de proasta calitate” chiar daca, ani de-a randul, New York a fost capitala lumii si cea mai importanta metroplola a SUA, emblema a civilizatiei si imparatie de necontestat a zgarie norilor. Pentru a decide cine are dreptate va propunem sa vizitam impreuna orasul a carei emblema este Statuia Libertatii, sa ne plimbam prin magazine si la sfarsitul fiecarei zile sa ne intalnim la o cafea pentru a ne povesti amintirile de peste zi si a dezbate daca imaginile pe care le stiam din filme sau din excursiile anterioare sunt asemanatoare cu cele pe care le-am descoperit in cursul vizitei noastre. Vom avea despre ce vorbi pentru ca turul propus de Happy Tour include principalelele atractii locale –  World Trade Center, Broadway-ul, Carnegie Hall, elegantul Greenwich Village, cosmopolitele Chinatown si Little Italy, impunatorul Wall Street, Financial District dar si o plimbare pe jos pe Podul Broklyn si una cu vaporasul pentru a admira Statuia Libertatii si un scurt popas in Central Park – unde vom servi dejunul inainte de a ne indrepta spre Centrul Rockefeller – unde vom urca pana in Top of Rock pentru a panorama mozaicul american si a fotografia Empire State Building. Dupa ce vom petrece 3 zile in New York ne vom indrepta spre Boston, trecand prin Philadelphia.

Washington

Cunoscut pentru elegantele sale restaurante unde au loc intruniri oficiale la nivel inalt –  celebrele „Power lunches & state dinners” – dar si datorita intimelor localuri care au introdus in modul de viata american conceptul „Fancy lunch & dinner” – Wahington, capitala oficiala a statelor, este nominalizata de Cooking Light Magazine ca unul dintre cele mai „sanatoase orase ale lumii” criteriul de selectie fiind ponderea mare a restaurantelor eco care isi propun sa influenteze obisnuintele de consum in sensul  intoarcerii la menu-urile in care sa predomine ingredientele locale si preparatele neprelucrate termic, prospetinea si lipsa chimicalelor si E-urilor din alimentatie fiind esentiale pentru americanii care se respecta. Cladirea Capitoliului, cladirea FBI, Triunghiul Federal, Elipsa, Bazinul Tidal, cladirea Arhivelor Nationale, cladirea Senatului, Gradina Botanica, Muzeul Smithsonian, Casa Alba – exterior, Washington Monument, Embassy Row, iata ce vom viziona impreuna in DC.

Pentru a afla amanunte despre circuitul Happy Tour Group, intrati aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*