Israel, o poveste de dragoste fara sfarsit

Sunt turisti care calatoresc in Israel din dorinta fireasca de a se intoarce ACASA, altii sunt pelerini sau impatimiti ai vacantelor active sau tematice, oameni de afaceri sau pur si simplu romantici care decid sa calatoreasca in tara celor 4 mari – Israel – inspirati de iubirile celebre ale lui Samson si Dalila, Solomon si frumoasa Sulamita, Iacob si Rahela, pentru a se rasfata la Marea Moarta sau a se distra in statinile Marii Mediterane sau ale Marii Rosii.

Tinar sau in etate, evreu, musulman, crestin sau ateu, orice calator care se respecta nu poate sa rateze un voyaj in tara de unde au pornit cele 3 mari religii monoteiste ale lumii – tara pe care daca veti decide sa o vizitati participand la circuitul Israel – the land of happiness – organizat de Happy Tour Group, nu veti regreta pentru ca pe traseul Tel Aviv-Haifa – Akko-Tiberias-Haifa- Tiberias- Ierusalim- Betlehem –Ierusalim- Marea Moarta- Eilat – veti descoperi o lume in care valorile trecutului sunt amplificate de freamatul vietii cotidiene.

Pledoarie pentru Ierusalimul &Co

Ierusalimul este cel mai celebru si mai iubit oras din Israel, pentru ca are ceva de oferit atat celor care au venit aici la cumparaturi sau in vizita la prieteni cat si amatorilor de turism cultural sau spiritual. In cazul in care aveti suficient timp la dispozitie, pornind din capitala Israelului, in doar cateva ore puteti sa ajungeti fie pe inaltimile acoperite de zapada de pe Muntele Hermon, fie in desertul Iudeei sau pe litoralul celei mai sarate mari de pe mapamond- Marea Moarta. Vestitele siturile UNESCO: Masada, modernul oras alb al Tel Avivului, orasele biblice: Megiddo, Hazor, Beer Sheba; drumul tamaiei: Negev – Haluza, Mamshit, Avdat si Shivta si locurile sfinte din Haifa si vestul Galileei sunt si ele remarcabile asa ca va sfatuiesc sa nu le ratati, si ori de cate ori veti avea timp sa va planificati o vacanta Tara Sfanta.

Domul de Piatra si Zidul Plangerii

Cele trei religii ale cartii, au venerat intotdeauna Ierusalimul, considerandu-l un sfant. Dintre monumente prezente in Ierusalim se disting Domul de Piatra, Zidul Plangerii si Biserica Invierii. Domul – decorat cu minunate motive geometrice si florale- este opera arhitectului Umayyad Khalif Abed el-Malik. El este slavit de musulmanii, evrei si crestini pentru ca este construit pe locul unde a fost asezata piatra pe care Abraham si-ar fi sacrificat fiul, ca sa implineasca porunca lui Adonai, daca ingerul nu l-ar fi salvat. Arabii cred ca Domul marcheaza locul de unde Mohamed s-a ridicat la cer, de aceea il viziteaza cu bucurie ori de cate ori au ocazia. O alta atractie a orasului este Zidul Plangerii, considerat de arheologii biblici ultima martuirie a celui de-al II-lea Templu, distrus in anul 70 inainte de Hristos. Zidului Plangerii este un loc special pentru ca aici se roaga nu doar evreii ci oameni din intreaga lume. Baietii evreii primesc la Zidul Plangerii, majoratul religios iar copiiilor le este inmanata aici prima lor Carte Sfanta. Daca si dumneavoastra aveti o dorinta secreta puteti sa lasati un acatist intre caramizile Zidului Plangerii si sa nadajduiti ca visul o sa devina realitate. Un alt obiectiv de interes din Ierusalim este Poarta Damascului, asezata in partea de nord a Ierusalimului, in apropirerea bazarelor arabe. De aici se porneste pe drumul Nablus catre un obiectiv contraversat dar deosebit de interesant – Mormantul din Gradina, considerat de unii cercetatori si de Biserica Anglicana ca fiind fiind adevaratul mormant al lui Hristos, chiar daca traditia credinta crestina localizeaza mormanutul Mantuitorului in Biserica Ortodoxa a Invierii (Biserica Sfantului Mormant) – loc de pelerinaj vestit datorita minunii anuale a Sfintei Lumini. Despre ce minune este vorba? Se spune ca aici, in Sambata Mare, in timpul Vecerniei Mari, dupa rugaciunile Preotului si credinciosilor de toate confesiunile, din cupola bisericii coboara Lumina Sfanta, lumina care ulterior se trimite in toate colturile lumii pentru a aduce pace si bunastare pe pamant. Aceast fenomen este coniderat de credinciosi cea mai mare si mai evidenta miniune Dumnezeiasca pentru ca ea este validata atat de ortodocsi cat si de arabi si de reprezentantii statului Israel, care au sarcina sa se asigure ca nici o sursa de foc nu se gaseste in cripta unde se afla mormatul Mantuitorului. Turnul David si Poarta Jaffa, Cartiertul Musulman sunt si ele in topul preferintelor turistilor dar si al localnicilor, si unii si altii fiind fermecati si de atmosfera cafenelei -biblioteca Tmol-Shilshom, din Nahalat Shiva – o cafenea situata intr-o cladire veche de 130 ani- botezata dupa nuvela laureatului premiului Nobel – Shmuel Yosef Agnon.

Panorama Ierusalimului

In cazul in care doriti sa admirati dintr-o ochire capitala Israelului trebuie sa urcati pe colinele orasului. Muntele Scopus si Muntele Maslinilor sunt cele mai frumoase dintre ele. De pe muntele Scopus se pot vedea: Manastirea Eleon, Muntele Maslinilor, Biserica Celui de Sus si Biserica, Gradina Ghetsimani, Biserica Maicii Domnului si Pestera Ghetsimani. Crestinii sositi in Ierusalim, parcurg pe jos Via Dolorosa cu toate cele 14 opriri facute de Iisus pe Drumul Crucii, pana la Sfantul Mormant, urcand pe Golgota pana la ajunge la Piatra Ungerii.

Tel Aviv

Tel Aviv-ul este cel mai modern dintre orasele Istraelului aici concentrandu-se afacerile tarii. Cafenele sunt pline ochi cu: studenţi, pensionari si turisti, in port se leagana barci mici vopsite in alb, in timp ce pescari vorbesc rastit la celular. Parcarile sunt extrem de aglomerate mai ales in apropierea magazinelor la moda: Armani, Golf, D&G , Zara , Timberland, Teva Naot, vizitate de doamne si domni sofisticati. Cel mai interesant cartier este Neweh Ţedek unde se concentreaza galeriile de arta, locuintele artizanilor, cafenelele frecventate de boema locala si scoala de dans.

Haifa

Haifa, al treilea oras ca marime in Israel este construit pe trei nivele: orasul vechi, portul si coasta; orasul de mijloc – Hadar Hacarmel si orasul de sus – Carmel sau Ahuza. Templul Bahai cu renumitele Gradini Suspendate si Manastirea Carmelitelor sunt principalele lui atractii. Gradinile sunt de o frumusete aparte datorita arhitecturii lor dar si sepciilor de plante si arbusti luxurianti mereu infloriti. Vederea ce se deschide spre Marea Mediterana, peste Domul Aurit al Altarului Bahai este speciala. Din Haifa se porneste spre Akko – care are ca principala atractie cetatea cruciata si spre Valea Iordanului – locul Botezului lui Iisus.

Pentru a afla ce obiective turistice vom vizita pe parcursul circuitului Israel – the land of happiness, va invitam sa intrati aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*