China la prima întâlnire

Când China te invită la o primă întâlnire, aceasta obişnuieşte să pună pe masă ce are mai bun.  Şi oricât de puţine ar fi felurile, or să te uimească de fiecare dată prin savoare şi culoare.

Felul I. Delir gustativ în Beijing. Nimeni nu va contesta faptul că raţa Peking este cel mai cunoscut fel chinez. Odată savurată doar de gurile împăraţilor şi ale altor mai mari de la curte, delicioasa reţetă este acum servită prin restaurante din întreaga lume. Procesul de pregătire e lung şi necesită multă răbdare, însă bucătarii chinezi nu dezamăgesc niciodată: 120 de fâşii de carne crocantă cu felii de castraveţi, ceapă verde şi sos de ghimbir, toate învelite în clătite calde.

Felul II. Interzis tot în Beijing. Oraşul Interzis nu este oraş şi nici interzis. Este o aglomerare de arhitectură străveche, chiar cea mai bine conservată din China. Numele vine de la faptul că intrarea a fost restricţionată mai tuturor timp de jumătate de mileniu pentru ca în 1914 să îşi deschidă porţile oamenilor de rând. Reşedinţă pentru dinastiile Ming şi Qing, construcţia a fost gândită în profunzime, fiecare colţ, culoare sau esenţă de lemn simbolizând ceva anume. Bertolucci a şi „împrumutat-o” în cunoscutul său „Ultimul împărat” din 1987.

Felul III. Rugăciune în Xi’an. Una dintre cele mai mari moschei din China se află în Xi’an. Marea Moschee se diferenţiază de celelalte însă prin faptul că reuneşte elemente de arhitectură atât islamică, cât şi chinezească. Construcţia porneşte cu un zid al spiritelor menit să ţină demonii departe şi are acoperişul galben, specific templelor budiste, însă se îndreaptă spre Vest, către Mecca, iar încrucişările continuă prin tot complexul.

Felul IV. Plimbare pe lac în Hangzhou. Dintre cele 36 de lacuri numite Lacul de Vest din China, varianta din Hangzhou este cea originală, cea de la care au „plagiat” şi restul. Frumuseţea acestuia este povestită mai ales de grădinile luxuriante, poleite cu pagode şi insuliţe, care nu au încetat să inspire poeţi şi pictori, dar proaspăt îmbrăţişata de Patrimoniul Mondial UNESCO în 2011 este o primă muză mai ales pentru arhitecţii peisagişti deopotrivă din restul Chinei şi din Japonia şi Coreea.

Felul V. Promenadă în Shanghai. Dacă Beijing se laudă cu Marele Zid, iar Xi’an cu Armata de teracotă, Shangai balansează cu Bund. Întinzându-se de-a lungul râului Huangpu, zona adună peste 50 de clădiri ridicate în cele mai diverse stiluri, de la Gotic şi Art Deco la Renascentist şi Baroc. E o provocare să încerci să dibuieşti care în care se încadrează.

Ceaiul se serveşte într-una din fermele din Hangzhou, de unde originează un soi aparte de ceai verde, Longjing. Dacă nu vă surâde o ceaşcă de ceai, aveţi răbdare pentru legendă. Aceasta spune că pe timpuri, un împărat deghizat în negustor a rămas peste noapte la una dintre ferme şi a visat că toată regiunea respectivă ascundea dedesubt un dragon uriaş care dormea şi care s-a trezit şi i-a prezis conducătorului mulţi ani de domnie glorioasă. Când s-a trezit din visare, împăratul a numit regiunea Long Jing sau „Fântâna Dragonului”.

Happy Tour invită între 15 şi 25 octombrie 2011. Formalităţile aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*