Promisiuni pentru râurile de munte

Lucia Varga şi Magor Csibi promit să colaboreze pentru a proteja râurile. Foto WWF.

Procesul de autorizare a construcţiilor de microhidrocentrale (MHC) în zone protejate va fi suspendat din 31 ianuarie, anunţă un protocol semnat astăzi între Departamentul Apelor şi Pădurilor din Ministerul mediului şi organizaţia ecologistă WWF.

Documentul  stabileşte, în premieră, un calendar de măsuri pentru a stopa asaltul microhidrocentralelor asupra râurilor din România.

Potrivit înţelegerii semnate de ministrul delegat pentru ape şi păduri şi piscicultură Lucia Varga şi directorul WWF România Magor Csibi, după suspendarea procesului de avizare-autorizare, un grup de lucru va stabili, până pe 31 mai 2014, în care zone anume acest tip de proiecte va fi interzis prin lege. Legea în sine va fi finalizată până în ianuarie 2015.

Grupul de lucru, care va fi alcătuit până pe 28 februarie din reprezentanţi ai ministerului, ANAR, mediului de afaceri, mediului academic şi organizaţiilor non-guvernamentale, va stabilii criteriile şi metodologia de trasare a zonelor de excludere, zonelor nefavorabile şi zonelor favorabile pentru MHC. Potrivit obiectivelor şi strategiei europene, „România trebuie să atingă o stare ecologică bună  a apelor, aşa că ne vom concentra cu precădere asupra apelor cu stare ecologică foarte bună şi bună şi asupra zonelor protejate“, a spus Lucia Varga.
Magor Csibi a arătat că, dacă lucruruile se vor desfăşura conform protocolului, România ar putea fi prima ţară din Bazinul Dunării care să desemneze zone de excludere pentru MHC.

Reprezentanta Departamentului Apelor şi Pădurilor a subliniat în mod repetat că ministerul doreşte să încurajeze producţia de energie hidro. Ea speră că o legislaţie coerentă, care să le arate investitorilor clar unde se pot şi unde nu se pot construi hidrocentrale, va ajuta la reducerea impactului asupra mediului.

Intervalul dintre 31 mai şi începutul anului viitor, grupul de lucru va încerca să suprapună harta  potenţialului hidroenergetic pe cea a zonelor de excludere, pentru a vedea unde e bine să se realizeze hidrocentrale.

„Acordarea de certificate verzi pentru microhidrocentrale se face doar pentru o perioadă de timp. Noi dorim ca MHC să se realizeze doar acolo unde sunt rentabile din punct de vedere energetic şi fără certificate. Mă refer şi la baraje care sunt dej aconstruite şi au produs deja efecte asupra mediului – mai curând acolo vom stimula investiţiile“, a spus Lucia Varga.

Această poziţie a ministrului Lucia Varga vine în contextul în care un alt proiect de lege pregătit de departamentul său prevede ca ANAR, agenţia de reglementare în domeniul apelor, să devină co-investitor în noile proiecte MHC.

Potrivit datelor prezentate de minister, din cele 291 de solicitări existenta în prezent, din 31 ianuarie se va suspenda procesul de avizare pentru cele aflate în zonele protejate, urmând ca la celelate să se monitorizeze îndeaproape felul în care proiectele respectă legislaţia internă şi europeană.  Alte 216 autorizaţii pentru MHC sunt deja emise

– Domnica Macri

Revista National Geographic a publicat două articole ample dedicate problemei microhidrocentralelor de pe râurile de munte din România, în noiembrie 2011 şi în noiembrie 2013.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*