Ora Pământului în Europa Centrală și de Est

Ora de întuneric de pe 29 martie ne amintește în fiecare an să trăim mai sustenabil. Foto: Matthias Kulka/Corbis

Peste 300 de orașe din Europa Centrală și de Est, printre care Belgrad, Sofia, Budapesta, Odessa și Bucureștiul, vor stinge luminile sâmbătă seara între 20.30 și 21.30 ora locală.

Ele vor marca astfel Ora Pământului, un eveniment cu milioane de participanți din 152 de țări, inițiat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature).

 

Chiar și în Ucraina, aflată în plină criză politică, 34 de orașe și-au anunțat participarea la Earth Hour. Catedrala Sf. Iura din Liov, casterul din Lutsk și trei străzi centrale din Odessa vor rămâne în întuneric timp de o oră.

În Bulgaria peste 100 de localități și-au ales repere centrale unde se vor stinge luminile. 12 cinematografe Multiplex vor ruga clienții să scrie pe spatele biletelor ce au de gând să facă pentru a trăi mai sustenabil și vor premia cele mai bune idei.

Serbia își depășește recordul înscriind 80 de localități, peste 50 de școli și 75 de organizații la eveniment. Piața Republicii din Belgrad va rămâne în beznă, în timp ce un cor de copii va intona cântece dedicate protecției mediului. La Ciclothonul dedicate Orei Pământului, participanții își vor stinge simbolic farurile. Mari scriitori și publicist sârbi, precum și scriitori amatori, au fost invitați să scrie eseuri pe tema Cele mai frumoase lucrui care se petrec pe întuneric și cea mai frumoasă fotografie fără bliț va fi premiată de Canon. Un bucătar local celebru va marca momentul oferind o cină la lumina lumânării la restaurantul său.

Ungaria participă cu 60 de localități, cu un concert unplugged al formațiilor Zöld și Random Trip pe o ambarcațiune care va pluti pe Dunăre, transmis de radioul national și cu un concurs în care trei gospodării câștigătoare vor primi becuri LED pentru toată casa.

În sfârșit, România lansează a treia ediție a Competiției pentru Capitala Earth Hour. 13 orașe se vor transforma în locuri mai prietenoase pentru oameni și pentru mediu, organizând seri de dezbateri, de observații astronomice, de sondaje pe teme ecologice, flashmoburi, recitaluri de muzică și poezie sau evenimente gastronomice sau cicliste. La Roșia Montana, voluntarii invită copii din zonă la o seară de astronomie aplicata.

Cele mai vizibile locuri unde se vor stinge luminile la 8.30 vor fi Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Casterul Bran, Castelul Peleș, centrul istoric al Brașovului și Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

Principalul Eveniment va avea loc in Parcul Carol, unde seara punctată de jonglerii cu foc și alte momente artistice se va încheia cu concertul unplugged susținut de Sistem și Muse Quartet (cunoscut și ca Rosia Montana Quartet). Unul din cei peste 4.400 de participanți la concursul Ora Pământului va căștiga un panou solar domestic.

Sursa: WWF

UPDATE

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a propus, în ședința de Guvern din 26 martie ca toate ministerele și instituțiile aflate în coordonarea acestora să se alăture inițiativei Ora Pământului 2014 și să stingă lumina timp de o oră în clădirile în care își desfășoară activitatea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*