Speranțe noi pentru Delta dintre Blocuri

Ieri, 29 aprilie, consilierii Primăriei București au avizat favorabil, cu o majoritate foarte convingătoare, proiectul privind constituirea Parcului Natural Văcărești.

Chiar dacă nu vorbim încă de o victorie finală, este un important pas înainte. După cum se știe, în zona din centrul Capitalei denumită Groapa Văcărești a demarat în anul 1988 un obiectiv ambițios și costisitor, de realizare a unui lac. O suprafață de circa 186 hectare a fost înconjurată de un dig de beton înalt de 15 metri.  Proprietarii locuințelor și grădinilor aflate pe acest teren au fost expropiați, unii fiind despăgubiți, alții nu. După Revoluție, vechiul proiect a fost abandonat. În cei 25 ani care au trecut, natura a luat în stăpânire domeniul. Izvoare permanente întrețin aici oglinzi de apă, mici lacuri conectate prin canale. Au crescut răchite, sălcii, plopi, trestia a luat în stăpânire zonele mlăștinoase. Ceea ce a uimit însă biologii este surpinzătoarea bogăție faunistică. Zoologii au identifiacat numeroase specii de nevertebrate. Fauna acvatică este baza trofică pentru multe alte specii. Au fost inventariate 94 de specii diferite de păsări, dintre care unele cuibăresc aici. Există amfibieni și reptile, rozătoare precum bizamul,  dar și carnivore mai mari, precum vulpea și vidra. O demonstrație de vigoare a biodiversității, capacitatea naturii de a recuceri terenul pierdut și de a vindeca rănile produse de om.

Un grup de inițiativă format din membrii unor ONG-uri au decis să-și asume promovarea proiectului unui  parc natural. Florin Stoican de la organizația Kogayon a coordonat și redactat în formă finală un dosar voluminos cu documentația înaintată Academiei Române, de la care s-a obținut avizul în mai 2013.  Organizațiile Salvați Dunărea și Delta și Ecopolis au demarat  campanii de informare și lobby, sau acțiuni de ecologizare. Ca reprezentant al revistei National Geographic România, Helmut Ignat a convins nu numai prin fotografiile sale, ci și prin multele sale inițiative de promovare prin expoziții în aer liber. Proiectul a fost vedetă în iulie 2012, la Conferința Mondială RAMSAR și a primit scrisori de sprijin de la importante instituții internaționale. Documentările fotografului asupra unor arii naturale protejate similare din alte capitale sau mari orașe din lume  arată odată în plus că un astfel de parc natural aduce beneficii multiple, pentru recreere, sănătate, cultură. Existența digului care separă orașul aglomerat de oaza de natură și a izvoarelor care nu au secat nici în anii secetoși sunt atuuri importante ale Parcului Natural Văcărești, pledează Helmut.

Dacă în acest moment speranțele pentru concretizarea proiectului au crescut foarte mult, acest lucru se datorează bunei cooperări și tenacității membrilor grupului de inițiativă, dar și unor instituții și cercetători care au înțeles miza acestui parc natural pentru orașul nostru.

Citește integral articolul National Geographic din mai 2012.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*