VIDEO – Confruntare între zimbri la Armeniș

O primă întâlnire. Foto: Costas Dumitrescu

Un material video cu o confruntare între zimbri oferă o priveliște rară

Un mascul de zimbru (Bison bonasus) se confruntă cu o femelă, imediat după ce au coborât din camioanele care i-au adus în Munții Țarcu.

Femela, Isa, vine din Suedia și, la 10 ani, este cea mai bătrână din noua turmă. De aceea se simte în drept să înfrunte un mascul tânăr, pe Birk, născut în 2010. Amândoi provin din Parcul Natural Kolmården, din Suedia.

Oamenii au rareori ocazia să asiste la momente precum cel surprins aici. Încleștarea zimbrilor nu este un agresivă, ci face parte din ritualul normal de tatonare și stabilire a ierarhiilor în acest grup, care a fost asamblat din exemplare sosite din toate colțurile Europei (Suedia, Germania, Italia, Belgia, Elveția) și de la rezervația din Hațeg. Cele 17 animale au sosit la Armeniș, în județul Caraș Severin, sâmbătă, pe 17 mai, pentru a alcătui noua rezervație de zimbri.

După cum explică Joep Van de Vlasakker, consultantul Rewilding Europe, cel care a pus laolaltă această turmă, componența noului grup este de 13 femele și patru tauri tineri, gândită să asigure diversitatea genetică prin lipsa unui mascul dominant, care i-ar fi împiedicat pe ceilalți masculi să se reproducă.

Unul din cei trei zimbri care au putut fi zăriți în prima zi de acomodare în țarcul de la Armeniș. cele 17 animale au 15 hectare la dispoziție pentru perioda de aclimatizare, urmând să fie apoi eliberate într-un teritoriu de 150 de hectare. Foto: Costas DumitrescuUnul din cei trei zimbri care au putut fi zăriți în prima zi de acomodare în țarcul de la Armeniș. cele 17 animale au 15 hectare la dispoziție pentru perioda de aclimatizare, urmând să fie apoi eliberate într-un teritoriu de 150 de hectare. Foto: Costas Dumitrescu

Scopul proiectului din Armeniș, inițiat de  Rewilding Europe și gestionat de WWF România, este de a pune zimbrii în libertate în cel mai scurt timp posibil și de a crea o comunitate stabilă de ierbivore mari în Munții Țarcu.

Ceremonia de bun venit pentru zimbri a reunit circa peste 250 de oameni – autorități, localnici curioși să își cunoască noii vecini și jurnaliști din toată lumea.

Nerăbdare în țarcul oamenilor, înainte de eliberarea zimbrilor la Armeniș. Foto: Costas DumitrescuNerăbdare în țarcul oamenilor, înainte de eliberarea zimbrilor la Armeniș. Foto: Costas Dumitrescu

– Domnica Macri

19 mai 2014

1 Trackback / Pingback

  1. Zimbrii in Romania – ArcaLuiNoe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*