Delta Dunării, perspective noi – GALERIE FOTO

Foto: Magnus Lundgren

National Geoographic îți oferă integral expoziția foto realizată de WWF România și Rewilding Europe și dedicată Deltei.

Cele două organizații susțin aceleași valori apărate și de revista noastră: conservarea bogățiilor planetei, cu diversitatea ei uimitoare de natură, peisaj, oameni și culturi, și promovarea sustenabilității. Te invităm să te delectezi cu imaginile și să afli mai multe despre Deltă din explicațiile foto.

 

“Delta Dunării, perspective noi” este o călătorie în 40 de cadre prin adâncurile Dunării cu sturioni, pe luciul apei cu nuferi, prin pădurea Letea cu stejarii ei vechi, prin cotidianul vieții din Deltă, până în văzduh, deasupra coloniei de pelicani. Imaginile semnate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu spun povestea uneia dintre zonele unde o inițiativă Rewilding Europe, în parteneriat cu WWF-România, susține antreprenorii locali în efortul de a valorifica natura și de a trăi responsabil de pe urma ei.

„Valorile naturale ale Deltei Dunării au fost pentru mult timp subestimate și utilizate prea puțin. Încă sunt. În ciuda faptului că Delta este una dintre cele mai extraordinare atracții naturale ale continentului nostru, foarte puțini au fost vreodată acolo! Ca fotograf, vreau să fiu unul dintre cei care spune lumii poveștile din Deltă. Vă invit să vă bucurați de imaginile noastre și nu uitați să rezervați o excursie aici”, spune Staffan Widstrand, fotograf profesionist, care este, în același timp, fondator și director de marketing și comunicare al Rewilding Europe. Staffan este, de asemenea, câștigătorul a numeroase competiții fotografice și literare, fondator al Centrului Național Suedez de Informare despre Carnivore, membru fondator al Ligii Internaționale de Fotografi din Conservare (ILCP)  și director al inițiativei de conservare Wild Wonders of Europe. Staffan este și membru al Societății de Ecoturism Suedeze.

Pentru Cristian Mititelu-Răileanu pasiunea pentru fotografie completează perfect activitatea din teren, el urmărind îndeaproape evoluția familiei de castori din Delta Dunării. Primele clipuri video au fost obținute în urma acțiunii de monitorizare începute în aprilie a.c. în complexul lacustru Somova – Parcheș. „E minunat să îi observăm în realitate, la scurt timp după ce am reușit să îi vedem, pentru prima oară, filmați de camerele infraroșu. Să vezi cum s-au adaptat, pentru că nivelul apei a crescut mult de la filmare, să vezi câți locatari clandestini are cuibul castorilor, de la șerpi, la păsări. O dovadă a impactului pozitiv pe care îl au asupra biodiversității”, a adăugat Cristian Mititelu-Răileanu, coordonator local al proiectului în Delta Dunării.

În urma misiunii subacavatice din 2013, fotograful Magnus Lundgren povestea că „după mii de scufundări peste tot în lume, când am intrat în Delta Dunării a fost ca și când aș fi pătruns într-o cu totul altă lume. Ca să fiu sincer, am rămas foarte impresionat. Varietatea atât de mare a habitatelor, toate în diferite forme de consolidare și vegetația subacvatică creau niște peisaje de vis pe care nu le-am mai văzut niciodată”. Fotograful suedez a fost distins, printre altele, cu Wildlife Photographer of the Year (WPY), medalia de argint la World Championship of Underwater Photography, Mauritius, 2007 și Best in show la Wetpixels DEEP Indonezia, iar fotografiile sale au fost publicate de National Geographic. În prezent, el este unul dintre cei patru directori ai Wild Wonders of Europe.

Biologul Florian Möllers s-a specializat în reportaje în care documentează relația de multe ori ambiguă dintre om și natură, producând cărți și expoziții educative. Munca sa a fost recompensată în competiții internaționale, cum ar fi WPY, distincție pe care a obținut-o de mai multe ori. Florian este membru al ILCP și din 2007 este directorul de comunicare al Wild Wonders of Europe.

Expoziția foto a fost inaugurată cu ocazia festivalului Pelicam și poate fi admirată la Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării (Acvariul din Tulcea), urmând ca apoi să ajungă în zonele din Deltă care i-au inspirat pe fotografi.

Despre Rewilding Europe

Rewilding Europe propune o viziune nouă de conservare a naturii la nivel european, cu mai mult spațiu pentru natură, viață sălbatică și procese naturale. Inițiativa este prezentă în şase zone în Europa: Delta Dunării și Carpații Meridionali în România, Carpații Orientali (Slovacia și Polonia), Munții Velebit (Croația), Munții Apenini centrali (Italia) și Vestul Peninsulei Iberice (Portugalia și Spania). Mai multe detalii pe: www.rewildingeurope.com.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Exhibition “Danube delta – fresh perspectives” makes local success – Rewilding Europe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*