
Proiectul de reintroducere a zimbrilor în Munții Țarcului le-a luat-o înainte inițiatorilor. Pe 13 iunie, trei dintre zimbrii aduși cu o zi mai devreme la Armeniș au rupt gardurile și s-au elibarat singuri.
Ei făceau parte dintr-un grup de 14 animale aduse din Franța, Belgia, Elveția și Germania, pentru a se alătura vechiului grup, sosit în mai 2014. O parte dintre zimbri au fost transportați în boxe de lemn înguste și au suferit mai mult pe parcursul drumului de 5.000 de kilometri prin Europa. Primul animal care a forțat îngădirea a fost unul dintre aceștia. Ulterior i s-au alăturat alte două.

Un video furnizat de WWF România îl arată pe masculul de zimbru – care ulterior a primit numele Houdini de la grupul de jurnaliști aflat de fața locului – bucurându-se de libertate.
Echipa de rangeri a plecat imediat pe teren pentru a repara gardurile. Despre această evadare, consultantul WWF Joep Van de Vlasakker, expert în zimbri și cel care a decis componența grupului, spune: „Nu este mare lucru. Deși masculii pot duce o viață solitară, probabil că acest exemplar tânăr va fi tentat să se realăture grupului. Noi vom încerca oricum să îl momim cu hrană. Chiar dacă pășunile sunt acum bogate, acestor animale crescute în captivitate le plac concentratele și e posibil să fi atrase de ele”.

Grupul de 17 animale sosite cu un an înainte, redus la 14 din cauza bolii și a unui conflict în interiorul grupului, a trecut cu bine iarna în cel de-al doilea țarc, mai mare (150 de hectare), unde s-a aclimatizat pentru eliberare. Pentru el, porțile s-au deschis sâmbătă printr-o mică ceremonie simbolică, la care au participat reprezentanți ai Rewilding Europe, WWF România și ambasadorul Olandei – ca țară de unde vine mare parte din finanțarea proiectului.

Nu se știe când vor dori zimbrii să folosească poarta către libertate. Potrivit experților, e de așteptat ca ei să rămână o vreme la gardul care îi desparte de primul țarc (4 hectare), unde se află noii-veniți, pentru a face cunoștință cu ei.
Iată-i pe nou-veniți, într-un video care prezintă primele momente de adaptare – cand își încearcă puterile între ei și gustă din pământ, pentru a ingera minerale:
În mod ideal, grupurile sudate pe măsură ce noi animale sunt aduse la Armeniș, vor forma o singură populație. Ea va avea la dispoziție cele 59.000 de hectare ale sitului Natura 2000 din Munții Țarcului. Proiectul Rewilding Europe va continua să aducă animale la Armeniș până în 2024 – când speră, cu ajutorul sporului natural, să se ajungă la 300 de exemplare – și în același timp va începe să creeze o altă populație de zimbri în Munții Poiana Ruscă.
Doar 3.230 de zimbri (Bison bonasus) se află în libertate sau semi-libertate în lume, după ce populația a fost la un pas de extincție din cauza vânătorii excesive. Toate animalele existente sunt descendente din cei 54 de indivizi rămași în viață în 1927, toți în captivitate.
– Domnica Macri
Leave a Reply