Din nou în dezbatere – Parcul Văcărești

Delta minune a capitalei- Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat

Ministerul Mediului organizează consultare publică pentru înființarea Parcului Natural Văcărești

Chiar când mulți se puteau gândi că nu se va mai întâmpla niciodată, Ministerul Mediului a pus – din nou – în dezbatere publică Hotărârea de Guvern prin care se instituie regimul de arie protejată în Parcul Natural Văcărești, o zonă umedă de aproape 190 de hectare din inima capitalei.

Același lucru s-a petrecut și în 2014, însă hotărârea Consiliului General al capitalei, pe care se baza proiectul de lege de anul trecut, a ieșit de la dosar și tot procesul birocratic a trebuit reluat de la capăt.

„Nu a fost timp pierdut”, spune Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești. „Deși parcul ar fi putut lua fință de acum un an, fără probleme, în acest timp noi, inițiatorii proiectului, ne-am așezat pe un făgaș mai clar, constituindu-ne ca asociație, și am reușit să comunicăm mai mult și mai bine despre utilitatea parcului pentru oraș, astfel încât a devenit de nerefuzat pentru edili”.

 

Survolând Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut IgnatIriși sălbatici în Parcul Natural Văcărești. Foto: Helmut Ignat

Spre deosebire de 2014, în actualul proiect normativ, publicat pe pagina ministerului pe 18 septembrie 2015, s-a modificat și limita inițială a Parcului. La o privire mai atentă, cele 183 de hectare s-au dovedit a nu se opri pe culmea digului de beton, așa cum se crezuse anterior, ci la baza sa exterioară.

Municipalitatea a emis un nou aviz pentru Parc în mai 2015, iar Academia Română și-a reînnoit avizul pozitiv.

Deși studiul de fundamentare depus anul acesta nu a fost updatat, specialiștii au documentat între timp 98 de specii în zonă (erau 95 pe lista oficială) și au semnalat noi prezențe interesante precum buhaiul de baltă, stârcul, pițigoiul pungar sau țestoasa de uscat dobrogeană.

După etapele obligatorii de consultare, care se încheie la 18 octombrie, Bucureștiul s-ar putea lăuda cu prima arie protejată urbană din țară. Puteți participa la consultarea publică aici.

Între timp, la Institutul Cultural Român din Paris are loc astăzi vernisajul expoziției „Delta Dunării și mica deltă a Bucureștiului „, semnată de fotograful Helmut Ignat, care pune față în față spectaculoasa Deltă cu diminutivul său urban, subliniind importanța apei, a zonelor umede, a biodiversității și a protecției lor, oriunde s-ar afla.

– Domnica Macri

Pe aceeași temă și:

Delta dintre blocuri, articolul National Geographic publicat în mai 2012 prin care revista noastră a atras atenția asupra potențialului natural și urbanistic al zonei.

Groapa Văcăreşti la un an, un editorial aniversar.

Dezbatere publică pentru Delta Văcărești, despre prima încercare de instituire oficială a parcului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*