Chile crează cea mai mare rezervație marină din America

Două foci de Juan Fernandez (Arctocephalus philippii), specie endemică, înoată în apropierea Insulelor Desventuradas, la 900 km vest de Chile. Scafandrii au surprins imaginea într-o expediție din 2013, în ceea ce azi a devenit cea mai mare rezervație marină din America. Foto: Enric Sala, National Geographic

Noua rezervație marină din jurul insulelor chiliene Desventuradas conține specii care nu se mai regăsesc nicăieri în lume

Text: Jane J. Lee, National Geographic

Guvernul chilian a anunțat luni, pe 5 octombrie 2015, că a creat cea mai mare rezervație marină din cele două Americi, punând sub regim de protecție o porțiune din largul coastelor cam de dimensiunea Italiei.

Noua arie protejată, numită Parcul Maritim Nazca-Desventuradas, reprezintă circa 8% din aria oceanică de la nivel mondial în care s-a interzis pescuitul, afirmă Russell Moffitt, analist la Institutul pentru Conservare Oceanică din Seattle.

Noua rezervație, de forma unui tort cu o felie mare lipsă, măsoară cam 297.000 de kilometri pătrați din jurul insulelor San Ambrozio și San Felix. Împreună, ele sunt cunoscute ca Insulele Desventuradas (Nefericite, în limba spaniolă), parte din Dorsala Nazca, care se întinde spre sud-vest, din Peru până în Insula Paștelui.

Până la crearea rezervației, în insule s-a pescuit modest, în special pește-spadă, spune Alan Friedlander, cercetătorul-șef al proiectului Pristine Seas (Mări Curate), inițiat de Societatea National Geographic. Proiectul a realizat un parteneriat cu Oceana pentru a promova această nouă arie protejată.

Alte specii endemice, precum acești Paratrachichthys fernandezianus, se ascund în peșterile de coral ale rezervației. Foto: Enric Sala, National GeographicScafandrii contemplă un perete acoperit de arici-de mare în largul Insulelor Desventuradas. Aricii, cu un apetit vorace, l-au curățat complet de alge. Foto: Enric Sala, National Geographic

Capturile din Desventuradas reprezentau 0,5% din captura totală de pește-spadă a statului Chile. Pescuitul va continua într-o singură zonă de la marginea rezervației, care pătrunde în interior, dându-i forma inconfundabilă. În plus, o mică exploatare de homari, certificată drept sustenabilă de organizația internațională Marine Stewardship Council, va continua în proximitatea rezervației.

Principalul motiv pentru care Pristine Seas și Oceana au făcut presiuni pentru protejarea zonei este acela de a salva un ecosistem intact. Sudierea unor asemenea ecosisteme le arată cercetătorilor cum funcționează o comunitate oceanică sănătoasă.

Protejarea vieții

Desventuradas se află într-un mediu ocenic unic, care adăpostește un mix de specii tropicale și temperate. Datorită izolării față de continent – din Chile, faci două zile pe mare până acolo – multe specii sunt unice în lume, spune Enric Sala, oceanograf și explorator National Geographic, responsabil cu proiectul Prinstine Seas. Cam 72% din speciile din Desventuradas și din Arhipelagul Juan Fernandes (cca 750 km mai la sud) sunt endemice, spune el.

Decizia de luni plasează sub protecția cea mai strictă circa o treime din apele continentale chiliene. „De multă vreme, Chile se numără printre principalele națiuni în domniul pescuitului”, spune Alex Muñoz. vice-președintele Oceana în Chile. „Din nefericire, asta a dus la secătuirea resurselor din mare. Prin crearea rezervației din jurul Insulelor Desventuradas, vom deveni și un lider în conservare marină”, a adăugat el.

 

Un banc de seriole (Seriola lalandi) pe fundal ultramarin. Un recensământ făcut de cercetători în 2013 arată că acești pești reprezintă 13% din masa viețuitoarelor din San Ambrozia. Foto: Enric Sala, National Geographic Un pește din genul Mola se aventurează în largul insulelor Desventuradas din Pacific, devenite acum sanctuar marin. Foto: Enric Sala, National GeographicFotograful Manu San Felix se ascunde într-un câmp de alge brune, încercând să filmeze peștii de lângă San Ambrozio, una din Insulele Desventuradas. Foto: Enric Sala, National Geographic Pești-buzați-ai-lui-Guy (Pseudolabrus guyi) dau o notă festivă pe fundalul de alge brune din Insulele Desventuradas. Foto: Enric Sala, National Geographic

 

 

Pas cu pas

Moffitt, care nu a fost implicat în proiectul Desventuradas, spune că ar putea fi mai important să se protejeze apele de lîngă țărm, mai afectate de pescuit și poluare, decât acea porțiune îndepărtată.

„Tendința a fost de a proteja marile rezervații din larg, departe de centrele principale de populație, și de obicei mai puțin interesante pentru pescuit”, spune el. Aceste rezervații izolate sunt într-un fel foarte la îndemână. Avem nevoie să creăm un portofoliu mai divers de arii protejate marine”.

Atât Sala cât și Munoz sunt de acord că apele de lângă țărm au și ele nevoie de protecție. Dar cele izolate, precum Desventuradas, sunt amenințate de flotele de pescuit oceanice și de traulele de fund. Protejarea lor înainte de a fi degradate e nu doar valoroasă științific, ci și eficientă din punct de vedere al costurilor, spune Friedlander.

Marina chiliană menține o prezență redusă pe Insula San Felix și va ajuta la implementarea regulamentului anti-pescuit, spune Muñoz. „[Marina] va asigura integritatea acestui parc,” spune Sala. „Sunt un factor foarte, foarte important.”

 

Țepii ariciului-de-mare nu intimidează steaua-de-mare, principalul lor dușman natural din San Ambrozio, una din cele două Insule Desventuradas. Foto: Enric Sala, National GeographicCâteva carangide (Pseudocaranx chilensis) se apropie de cameră în timpul unei expediții științifice din 2013 în mijlocul ecosiostemului intact din Insulele desventuradas. Specia trăiește doar în aceste ape. Foto: Enric Sala, National Geographic

Țările lumii au încă mulți pași de parcurs pentru a îndeplini obiectivul Națiunilor Unite de a pune sub protecție 10% din oceanele lumii până în 2020. Dar Moffitt sspune că Parcul Desventuradas e un pas în direcția cea bună, iar Muñoz afirmă că se gândește deja la protejarea unei alte zone din Arhipelagul Juan Fernández.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*