Anul parcurilor

Un zimbru abia debarcat în aria protejată de la Armeniș, Munții Țarcu, privește cu încredere „comitetul de întâmpinare“. Foto: Costas Dumitrescu

 Editorialul numărului de mai 2016 al revistei National Geographic România.

Se împlinesc 100 de ani de la Land of the Best – ediția din aprilie 1916 a NG dedicată parcurilor naționale americane. Redactorul-șef Gilbert H. Grosvenor a trimis atunci câte o revistă membrilor Congresului, îndemnându-i să sprijine înființarea unui organism guvernamental care să gestioneze tezaurul naturii sălbatice. SUA aveau în acel moment 14 parcuri naționale, dar nu și o agenție unică menită să administreze, să protejeze și să dezvolte într-un sistem coerent peticele de sălbăticie împrăștiate prin toată țara. Cinci luni mai târziu a fost votată legea federală prin care se înființa Serviciul Parcurilor Naționale.

De-a lungul unui secol întreg, NGS a revenit obsesiv la parcuri, publicând sute de reportaje – cu același mix formidabil de inspirație și informație – pentru ca oamenii să înțeleagă miza conservării ariilor protejate. În 2016, declarat de National Geographic anul parcurilor, „convinși de puterea științei, a explorării și a reportajelor de a schimba lumea, ne folosim de platformele noastre media globale pentru a orienta atenția publicului asupra importanței acestor locuri de neînlocuit“ – spune Chris Johns,  Executive Director al National Geographic Society Centers of Excellence.

Și din punctul de vedere al conservării naturii România continuă să fie un stat al formelor fără fond, care are o natură binecuvântată, dar nu și bani sau vreo urgență să o protejeze. „Am rămas singura țară europeană în care guvernul nu-și asumă responsabilitatea directă a administrării patrimoniului natural de interes național“ – spune ecologistul Florin Stoican în interviul din acest număr. Încă suntem o arcă a biodiversității europene, dar, dacă lucrurile continuă pe aceeași pantă de dezinteres pentru protecția naturii, curând vom intra în rândul țărilor civilizate în care au început să existe bugete mari pentru parcuri abia după ce au cam rămas fără sălbăticie…

întâmplarea face ca anul acesta, la un secol după Congresul american, și Guvernul României să rediscute oportunitatea înființării unei Agenții Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Cu lecția lui Grosvenor învățată, trimitem capilor ierarhici ai statului român câte un exemplar din această ediție specială dedicată parcurilor, cu un semn de carte la pag 28-35. Și sperăm ca, după 100 de ani, istoria să se repete.

National Geographic a mai reușit miracole pentru protecția naturii și înainte; are această forță de iarbă a fiarelor, care deschide lacăte, uși, inimi…

Amintim doar de președintele Omar Bongo, care a decis să înființeze 13 noi parcuri naționale în Gabon după ce a văzut raiul sălbatic din țara sa în primul reportaj Megatransect (NG octombrie 2000). Sau de fotografiile din Hawaii’s outer kingdom, în ediția din octombrie 2005, care l-au determinat pe președintele Bush să creeze 8, luni mai târziu, Monumentul Național Marin Insulele Hawaii de Nord-Vest. Sau de anunțul de luna trecută al președintelui Ecuadorului, Rafael Correa, de a crea un nou sanctuar marin protejând 40.000 kmp de ape costiere din jurul Insulelor Galápagos după ce în decembrie 2015 exploratorul NG Enric Sala a dus aici una dintre expedițiile Pristine Seas.

 

E rândul d-voastră,

Domnule Președinte al României Klaus Iohannis.

E timpul să avem și în România o agenție a ariilor protejate. Parcurile sunt cea mai frumoasă parte din zestrea pe care o lăsăm copiilor noștri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*