Flamingo în România

Foto: Florin Stavarache/SOR

Patru păsări flamingo au fost observate și fotografiate pe 20 august în România, la începutul migrației de toamnă.

Păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o apariție extrem de rară pentru România și au fost observate în cursul uneia din ieșirile pe teren ale Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române (SOR).

Prima persoană care le-a observat a fost Adina Stavarache, din Tulcea. Imediat, tot corpul expediționar al SOR a venit să vadă cele patru exemplare. Pentru că păsările se sperie ușor de oameni, ornitologii folosesc la observații binocluri și lunete cu putere ridicată de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist și a reușit să fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache. Restul ornitologilor s-au mulțumit și cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor.

Flamingii sunt răspândiți în Africa, Asia, dar și în Europa, mai ales în bazinul Mediteranei. În România, sunt o apariție foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, în sistemul lagunar, unde nu cuibăresc însă niciodată.

 

Foto: Florin Stavarache/SOR

Specia preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, de 30-50 cm, unde caută hrana în mâl. Se hrănește în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi rezultate din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, la o greutate de doar 2,1-4,1 kg.

SOR organizează încă de la înființare, din 1990, tabere ornitologice și expediții în Delta Dunării. Anul acesta, acțiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locații – la Maliuc și la Vadu. Acțiunea este organizată de profesorul Eugen Petrescu, este finanțată din fondurile SOR, dar beneficiază și de sponsorizări din partea Apă Minerală Zizin și Ibis Tours.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*