50 Reefs, un nou program global pentru salvarea recifelor

Foto: 123rf

Datorită schimbărilor climatice, a poluării, dar și a pescuitului care nu respectă bunele practici, 90% din recifele de corali vor dispărea până în 2050, se arată într-un comunicat emis de Environment News Service.

Pentru a preîntâmpina această situație indezirabilă, o coaliție filantropică a lansat programul 50 Reefs, care își propune să salveze recifele de corali aflate stare critică, astfel încât odată ce climatul se stabilizează, întregul ecosistem de corali să poată renaște.

Inițiativa a fost lansată în cadrul Summitului Economist World Ocean, care a avut loc la finalul lui februarie, în Bali,  și reunește oameni de știință, ecologiști din întreaga lume care vor lucra la alcătuirea unei liste cu 50 de recife de corali aflate în stare critică și care au nevoie de protecție.

Vor fi identificate și puse pe o listă prioritară 50 de de recife de corali care mai au o șansă de a supraviețui schimbărilor climatice și care pot contribui la recuperarea ecosistemelor odată ce clima globală s-a stabilizat.

„Această inițiativă a fost dezvoltată după ce am fost martorii unei pierderi inimaginibile a recifelor de corali în ultimii doi ani,” spune Richard Vevers, fondator The Ocean Agency (Sydney) și unul dintre inițiatorii proiectului.

Programul 50 Reefs are o strategie bazată pe trei componente

Oamenii de știință vor colabora și vor conveni asupra criteriilor pe care le vor folosi atunci când vor analiza seturile de date disponibile la nivel mondial.

Experții în domeniul conservării și oamenii de știință vor identifica tipurile de intervenții necesare și soluțiile regionale pentru a asigura supraviețuirea recifelor până la stabilizarea climei.

Va fi lansată o campanie de comunicare globală privind conservarea recifelor de corali și schimbările climatice.

Lista cu cele 50 de recife de corali selectate va fi prezentată publicului spre finalului lui 2017.

Unul din patru pești din ocean trăiește parțial într-un recif de corali. Dispariția recifelor de corali înseamnă că în următorii zeci de ani, jumătate de miliard de oameni își vor pierde sursa majoră de proteină, țările în curs de dezvoltare fiind cele mai vulnerabile. Foto: 123rf

Cine finanțează salvarea recifelor de corali

Finanțarea acestui proiect global este asigurată de Bloomberg Philanthropies, The Tiffany & Co. Foundation și de The Paul G. Allen Family Foundation – toate cele trei fundații au ca scop prevenirea impactului pe plan economic, social sau de mediu pe care l-ar avea o criză a recifelor de corali.

Fondatorul Bloomberg News și fostul primar al orașului New York, Michael Bloomberg, în prezent Secretar General ONU pentru Orașe și Schimbări Climatice, spune: „Atunci când oamenii se gândesc la schimbări climatice, de multe ori au în minte căldură extremă, furtuni sau incendii. Dar unele dintre cele mai dezastruoase efecte ale schimbărilor climatice nu sunt la vedere – sunt chiar pe fundurile oceanului. De fapt, fără recifele de corali, am putea pierde până la un sfert din biodiversitate, iar sute de milioane de oameni săraci și-ar pierde sursa lor principală de hrană și trai. Nu trebuie să permitem acest lucru.”

„Știm deja că viitorul recifelor de corali este în pericol. Fără o acțiune imediată, am putea pierde un întreg ecosistem în doar câteva zeci de ani,” spune Paul G. Allen, filantrop și cofondator Microsoft.

Foto: Marea Barieră de Corali. Whitsundays, Queensland, Australia. Foto: 123rf

Decolorarea coralilor continuă

Pentru a doilea an consecutiv, s-a observat o decolorare în masă apărută pe Marea Barieră de Corali. Dr. Neal Cantin de la Institutul Australian pentru Științe Marine a declarat că reapariția albirii indică faptul că de la căldura extremă de anul trecut nu a trecut destul timp pentru ca reciful să se recupereze. „Asistăm la o scădere a toleranței la stres a acestor corali,” spune Dr. Cantin. „Este prima oară când Marea Barieră de Corali nu a avut la dispoziție o perioadă de câțiva ani de recuperare între perioadele de albire.”

Un studiu de caz aparte îl reprezintă recifele din Fijii. Sunt rezistente și experte în redresare, iar despre ele poți citi mai multe în acest articol.

Așadar, în aceste condiții, un program global precum 50 Reefs era absolut necesar. Faptul că elaborarea lui se bazează pe experiențele împărtășite ale The Ocean Agency și The Global Change Institute, care, în parteneriat cu Google și compania de asigurări XL Catlin, au efectuat cel mai cuprinzător studiu dedicat albirii recifelor de corali, ne dă încredere că recifele de corali mai au o șansă.

„Chasing Coral”, documentarul regizorului Jeff Orlowski, premiat în ianuarie în cadrul Sundance Film Festival 2017, pune în prim-plan problema recifelor de corali. Filmul va fi lansat și pe Netflix în cursul acestui an.

Sursa: Environment News Service
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*