Arlie se întoarce la dată fixă

Foto: Sebastian Bugariu / SOR

Arlie, acvila țipătoare mică monitorizată prin satelit de ornitologi, a ajuns din nou în România.

Arlie a început migrația de primăvară pe data de 11 februarie 2017, între orele 8 și 10 dimineața. În anii trecuți, Arlie plecase din cartierul de iernare pe data de 8 februarie. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 și 2016), Arlie a plecat spre România, unde cuibărește,  cu o întârziere de trei zile, dar a recuperat-o pe parcurs. La fel ca în 2016, Arlie a ajuns în România pe data de 31 martie, între orele 7 și 10 dimineața.

Acvila a plecat din cartierele de iernare din Namibia și a parcurs continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei de anul acesta a însumat 49 de zile de zbor, cu pauze de odihnă și de hrănire pe traseu.

La început de lună martie, Arlie trecea Ecuatorul și revenea în emisfera nordică. Pe 20 martie traversa Canalul Suez, un punct major în migrația acvilelor. După alte opt zile, pe 28 martie,  traversa Bosforul și intra în Europa.

Nu au mai trecut decât trei zile și Arlie se afla în România. Vineri, 31 martie, acvila ajunsese aproape de casă. Prima noapte pe teritoriul României a fost petrecută lângă orașul Brașov, pe Tâmpa.

Călătoria ei până la cuib înseamnă un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente (Africa, Asia, Europa) și 17 țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică(Aquila pomarina) și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul.

Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online la adresa http://pomarina.ro/pomarina/index.php

Din momentul în care pasărea va ajunge la cuib, harta online nu va mai prezenta drumurile ei zilnice, pentru ca pasărea să nu fie deranjată în teritoriul de cuibărit de eventuali curioși. Dacă acvilele au depus deja ouă sau au pui, prezența oamenilor le poate face să-și părăsească cuibul, ouăle sau puii, fără să mai depună o altă pontă.

Sursa: Societatea Ornitologică Română

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*