România semnează declarația „Because the Ocean”

Foto: 123rf

În perioada 06 – 17 noiembrie 2017, are loc la Bonn, în Germania, cea de-a XXIII-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), la cea de-a XIII-a Conferinţă a Părţilor la Protocolul de la Kyoto și la Prima Conferință a Părților la Acordul de la Paris, ce este organizată de Secretariatul Convenţiei, în colaborare cu Guvernul Germaniei și sub președinția Fiji.

În cadrul acestei Conferințe sunt prioritizate aspecte privind acțiunile globale sub incidența Acordului de la Paris, punerea în aplicare a acestuia, rezultatele generate de COP 23, precum și conexiunea cu alte procese de negociere la nivel internațional. De asemenea, miniștrii responsabili de finanțe vor adopta setul de Concluzii ale Consiliului Ecofin, ce vizează aspecte privind finanţarea internaţională a schimbărilor climatice.

Un raport Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) arată că numărul siturilor naturale amenințate de schimbările climatice a crescut de la 35 la 62 în doar trei ani, în timp ce Organizația Meteorologică Mondială atrage atenția că 2017 este în top trei al celor mai călduroși ani de când se fac măsurători.

Prezența României la Conferința Părților

Doamna secretar de stat Adriana Petcu și Declarația „Because the Ocean”. Foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministerul Apelor și Pădurilor a fost reprezentat la această Conferință, în perioada 10 – 11 noiembrie, de o delegație condusă de doamna secretar de stat Adriana Petcu.

În cadrul evenimentului Ziua Oceanelor, organizat pe 11 noiembrie, doamna secretar de stat Petcu a semnat în numele României declarația „Because the Ocean”, ce contribuie la sublinierea necesității de a stimula proiectele ce privesc mările și oceanele, conform obiectivelor UNFCCC și Acordului de la Paris.

Declarația „Because the Ocean”

  • Oceanele absorb 25% din emisiile de CO2 generate de activitățile umane și 90% din căldura asociată schimbărilor climatice.
  • Oceanele contribuie la bunăstarea economică: 90% din mărfuri sunt transportate pe cale maritimă.
  • Aciditatea oceanelor este cu 30% mai mare decât la începutul revoluției industriale.
  • Încălzirea oceanelor provoacă daune ireversibile recifelor de corali și altor ecosisteme, furtuni puternice, schimbarea curenților maritimi și răspândirea speciilor invazive.
  • Nivelurile în creștere ale oceanelor, rezultate din topirea ghețarilor, duc la strămutarea oamenilor care locuiesc pe insule mici.
  • Oceanele reprezintă aliații noștri în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Declarația „Because the Ocean” s-a născut în 2015, la Paris, din inițiativa inițială a șase state și organizații semnatare și reprezintă eforturile comune pentru protejarea oceanelor și a climatului global.

Conform artc 4.1 al UNFCCC, „semnatarii declarației Because the Ocean se angajează să coopereze și să promoveze gestionarea durabilă a gazelor cu efect de seră, a oceanelor și a pădurior, precum și a altor ecosisteme terestre de coastă sau marine”.

Între statele semnatare, se numără: Aruba, Australia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Fiji, Franța, Madagascar, Mexic, Maroc, Olanda, Noua Zeelandă, Senegal, Spania sau Suedia și Guinea-Bissau.

Surse: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cop23.unfccc.int
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*