Un marsupial dispărut redescoperit în Australia

Mulgara-cu-coadă-creastată a fost foarte răspândit în zonele deșertice din interiorul Australiei. Foto: Reece Pedler.

Mulgara-cu-coadă-crestată (Dasycercus cristicauda), un mic animal marsupial carnivor presupus dispărut de mai bine de un secol din New South Wales (estul Australiei) a fost descoperit recent în Parcul Național Sturt.

Descoperirea neașteptată a fost făcută de o echipă de cercetare de la Universitatea din New South Wales, în cadrul proiectului de monitorizare a faunei sălbatice din regiune, Wild Deserts.

“Mulgara-cu-coadă-crestată a fost un marsupial foarte răspândit în zonele deșertice din interiorul Australiei, dar populația a scăzut din cauza iepurilor, pisicilor sălbatice și a vulpilor. Vom începe cu eradicarea prădătorilor, pentru a ajuta mulgara”, spune Dr. Rebecca West, ecologist și cercetător la Universitatea din New South Wales.

Mulgara cântărește în jur de 150 de grame, are blana deschisă la culoare și o coadă groasă, cu o creastă neagră distinctivă.

Despre proiectul Wild Deserts

Proiectul Wild Deserts este un parteneriat între Universitatea din New South Wales în colaborare cu Taronga Conservation Society Australia și Oficiul Mediului și Patrimoniului și are scopul de a înțelege, restaura și promova ecosistemele deșertice.

Proiectul își propune să reintroducă în extremitatea de vest a statului New South Wales șapte mamifere dispărute local. Este o zonă bogată în moștenirea aborigenă, și apare în povestiri ale exploratorilor europeni, cum ar fi căpitanul Charles Napier Sturt, după care este numit parcul național.

Înainte ca marsupialele să fie reintroduse, autoritățile vor îndepărta prădători precum vulpi, iepuri sau pisici sălbatice și vor ridica garduri de protecție pe o suprafață de 20 de kilometri pătrați.

Conform cercetărilor acestora, în ultimii ani, populația de mulgara s-a extins și în zona deșertului Strzelecki, în statul vecin, South Australia.

Sursa: University of New South Wales
Foto: Reece Pedler

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*