Primul urs polar născut în Marea Britanie în 25 de ani

Victoria s-a născut în 1996, la Grădina Zoologică Rostock din Germania și este singura femelă de urs polar din UK. Foto: The Royal Zoological Society of Scotland

The Royal Zoological Society of Scotland (RZSS) a anunțat la începutul acestui an că Victoria, femela de urs polar rezident a dat naștere unui pui. Este primul pui de urs polar născut în Marea Britanie în ultimii 25 de ani.

Personalul de la RZSS a declarat că: “nașterea este o realizare remarcabilă care va fi de interes în întreaga lume, și că primele trei luni sunt periculoase pentru urșii polari, indiferent dacă sunt născuți în sălbăticie sau în captivitate”.

Primele sunete distincte din bârlogul femelei Victoria au fost auzite în săptămâna dinaintea Crăciunului. Deocamdată nu se știe dacă este vorba de un singur pui de urs polar sau mai mulți pentru că personalul RZSS nu are acces la maternitate, însă nașterea este confirmată.

“Suntem încântați, dar nu sărbătorim prematur pentru că puii de urs polar au o rată ridicată a mortalității în primele săptămâni de viață datorită sistemului imunitar nedezvoltat și a nevoii exagerate de intimitate a mamei. La orice perturbare, puiul riscă să moară sau să fie abandonat.

Vom continua să o monitorizăm pe Victoria și sperăm să ne întoarcem cu vești când va ieși din bârlog, în jurul lunii martie. Până atunci, bârlogul ei va fi închis publicului, iar activitatea din jurul ei va fi minimă pentru a le da urmașilor toate șansele de supraviețuire”, spun reprezentanții RZSS.

Puii urs polar nou-născuți sunt orbi, au o lungime de aproximativ 30 cm și nu cântăresc mai mult decât un porc de Guineea. Ei fac ochi abia când au o lună și depind total de mama lor, care îi hrănește cu lapte bogat în grăsimi. Atunci când părăsesc bârlogul, cântăresc în jur de 10 – 12 kg.

Douglas Richardson, reprezentant al RZSS spune că: „Sosirea unui pui de urs polar este o imensă realizare pentru echipa noastră. Când Victoria a sosit aici în 2015, a fost un alt pas în dezvoltarea RZSS a unei noi metode de gestionare a ursului polar captiv, prin asigurarea unui habitat natural într-un climat care nu este atât de diferit de cel în care a trăit. Acest succes s-a bazat pe o abordare radical diferită a îngrijirii, care reflectă ceea ce s-ar putea întâmpla în sălbăticie”.

Victoria alături de masculul Arktos. Foto: The Royal Zoological Society of Scotland.

Sezonul de reproducere la urșii polari

Sezonul de reproducere la urșii polari a început în martie anul trecut, timp în care Victoria s-a împerecheat cu Arktos, unul dintre cei doi masculi ai parcului. Arktos și Walker, celălalt urs polar mascul, sunt extrem de populari în rândul vizitatorilor.

“Nașterea primului pui de urs polar în Marea Britanie în ultimul sfert de secol este o realizare remarcabilă, care va trezi interesul din întreaga lume. Este dovada angajamentului și profesionalismului echipei noastre și este un moment extrem de emoționant. La RZSS credem că avem datoria de a proteja această specie magnifică. Reducerea suprafeței de gheață, locul principal unde urșii polari vânează, va duce la o scădere semnificativă a acestora în următorii 40 de ani. Urșii noștri polari sunt parte a Programului european pentru speciile pe cale de dispariție și sperăm că urmașii Victoriei vor supraviețui pentru a consolida populația captivă, care ar putea fi necesară în viitor pentru a mări și a ajuta la restabilirea unei populații sălbatice reduse și fragmentate”, concluzionează Barbara Smith, director executiv al RZSS.

Sursa, foto: The Royal Zoological Society of Scotland

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*