Comerțul cu fildeș, interzis în Hong Kong

Doi elefanți se luptă în savana africană. Foto: 123rf

Consiliul Legislativ al Hong Kong-ului a votat adoptarea unui proiect de lege prin care, până la finalul lui 2021, se va interzice comerțul cu fildeș din această regiune. Nu vor exista compensații pentru comercinații de fildeș, iar sancțiunile maxime pentru astfel de infracțiuni vor putea ajunge și la 10 ani de închisoare, arată un comunicat de presă al ens-newswire.com. După ce și China continentală a interzis comerțul cu fildeș la finalul lui 2017, Vietnamul și Thailanda vor rămâne cele mai active în ce privește comerțul cu fildeș.

Această hotărâre pune capăt unui tip de comerț care a adus notorietatea Hong Kong-ului în perioada 1970 – 1980 și care l-a propulsat drept cel mai important furnizor mondial de produse fabricate din fildeș.

„Decizia de astăzi este importantă pentru conservarea elefanților, iar guvernele din regiune ar trebui încurajate mai mult pentru a pune capăt piețelor interne de fildeș care alimentează braconajul. Membrii Consiliului Legislativ din Hong Kong ar trebui să fie felicitați pentru alegerea de a sta pe partea dreaptă a istoriei”, spune James Compton, director de programe al TRAFFIC, o rețea internațională care monitorizează comerțul cu animale sălbatice.

Cele mai recente cifre ale guvernului din Hong Kong sugerează că în teritoriu există încă 64 de tone de fildeș.

Kaddu Sebunya, președintele Fundației African Wildlife Foundation din Nairobi, AWF, declară că: “Apreciem Hong Kong-ul pentru că a luat decizia corectă pentru elefanții africani.”

Natasha Berman, reprezentantă a organizației nonprofit Conservation International din Washington, DC, spune că: „Acesta este doar începutul unei mișcări care își propune să pună capăt comerțului cu fildeș la nivel mondial, pentru a proteja elefanții din sălbăticie. Hong Kong-ul se alătură unei liste tot mai mari de națiuni și teritorii care se opun comerțului cu fildeș de elefant. Acțiunea are un impact real, deoarece prețul fildeșului a scăzut, iar braconajul în Africa a încetinit. Totuși, mai sunt multe de făcut.”

După finalul lui 2021, toate tranzacțiile cu fildeș vor fi oprite, cu excepția comerțului cu fildeș sculptat înainte de anul 1925.

Cooperare cu China continentală

Raportul recent al organizației TRAFFIC, intitulat „Strategie de încheiere: oprirea comerțului cu fildeș în Hong Kong”, a încurajat guvernul de aici să pună în aplicare măsuri pentru a combate traficul de fildeș. În același timp, raportul sugerează cooperarea cu China continentală pentru schimb de informații în timp real.

În raport se mai recomandă punerea rapidă în aplicare a unei interdicții cu privire la fildeș, alături de măsuri de îmbunătățire a supravegherii, păstrării evidenței și transparenței comerțului cu fildeș. Măsurile se mai referă și la aplicarea de etichete pe produsele din fildeș sau la afișarea anunțurilor de licență pentru a reduce la minim confuzia consumatorilor cu privire la legitimitatea produselor din fildeș și a piețelor de desfacere.

Monitorizarea activă a comerțului este încurajată prin raportarea lunară a tranzacțiilor efectuate de către distribuitorii licențiați, precum și printr-o transparență sporită prin publicarea anuală a datelor de la guvern cu privire la stocurile de fildeș rămase în Hong Kong.

Efecte deja vizibile

Interdicția Chinei privind vânzarea și prelucrarea fildeșului, care a intrat în vigoare la 31 decembrie 2017, are deja efecte asupra întreprinderilor din acest sector.

La sfârșitul anului trecut, fabrica de sculptură Daxin Ivory, din provincia Guangdong a angajat 30 de sculptori în fildeș, însă nu după mult timp, doar 12 angajați au rămas cu normă întreagă.

Fabrica este una dintre cele aproximativ 150 de facilități de procesare și comercializare a fildeșului din China continentală, cărora li sa ordonat să înceteze operațiunile la sfârșitul anului trecut.

În 2013, premierul thailandez Yingluck Shinawatra a promis să pună capăt comerţului ilicit cu fildeş din ţara ei, dar nu a stabilit un termen până la care să finalizeze această acţiune.

Sursa: ens-newswire.com
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*