
National Geographic Society, African Parks, Fundația Wyss și Republica Benin își unesc forțele pentru a reabilita și proteja Parcul Național Pendjari din Benin, unul din ultimele peisaje sălbatice din Africa de Vest. Astfel, cei patru parteneri își folosesc competențele în ariile lor de expertiză și investesc împreună 23 de milioane de dolari pentru conservarea parcului.
Parteneriatul își propune să conserve și să revitalizeze peisajul extraordinar din Parcul Național Pendjari, printr-o mai bună eficacitate operațională, prin cercetare științifică și prin tehnologii inovatoare.
Anunțul de astăzi este un testament al puterii parteneriatelor. La National Geographic, ne străduim în fiecare zi să păstrăm o planetă în echilibru. Ne unim forțele cu African Parks, Fundația Wyss și cu guvernul Beninului, valorificăm competențele unice ale fiecărei organizații – inclusiv managementul la fața locului și cunoștiințele științifice – pentru a crea un model de conservare fără precedent, spune Gary E. Knell, președinte și CEO al National Geographic Society.


În mai, 2017, African Parks, o organizație neguvernamentală care gestionează zone protejate din Africa, și-a asumat conducerea Parcului Pendjari, parte din patrimoniul mondial, alături de conducerea Beninului.
Timp de aproape douăzeci de ani, organizația African Parks a implementat un model de parteneriat public-privat de succes pentru conservarea vieții sălbatice din Africa și a oferit expertiză în gestionarea eficientă a ariilor protejate. Experiența de până acum a organizației va fi pusă în aplicare și în gestionarea zilnică a parcului Pendjari. National Geographic va completa această activitate prin explorarea științifică a parcului, dezvoltarea tehnologiei pentru monitorizarea și protejarea sitului, convocarea părților interesate pentru a elabora un plan de gestionare pe scară largă, crearea de materiale educaționale relevante pentru comunitate și a unor materiale cu impact vizual care să facă posibilă finanțarea și protecția pe termen lung.
Suntem extrem de încântați să colaborăm cu National Geographic Society pentru a proteja Parcul Național Pendjari. Scara acestui angajament și capacitatea National Geographic Society de a contribui la avansarea cercetării științifice, la dezvoltarea de soluții tehnologice și la promovarea acestui peisaj ecologic inestimabil ne vor ajuta să îi asigurăm viitorul, spune Peter Fearnhead, CEO African Parks.

Pendjari, care se află în nord-vestul Beninului și măsoară 4.800 de kilometri pătrați se întinde pe trei țări: Benin, Burkina Faso și Niger. Este cel mai mare ecosistem intact din Africa de Vest și ultimul refugiu pentru cea mai mare populație de elefanți din regiune și pentru leul din Africa de Vest.
Parcul Național Pendjari este o rezervație excepțională, mult timp amenințată de braconaj. Parteneriatul cu African Parks, National Geographic Society și cu Fundația Wyss ne încurajează să ne continuăm eforturile de a dezvălui potențialul Pendjari. Colaborarea internațională pentru această rezervație este extraordinară, mai ales pentru că vine într-un moment în care guvernul meu se angajează să facă din turism un instrument pentru dezvoltarea pe termen lung. Este totodată o chestiune de conservare a mediului și a resurselor noastre naturale, a turismului durabil și a impactului social”, spune Patrice Talon, președintele Republicii Benin.
Cele mai dinamice ecosisteme din lume sunt în permanență amenințate de acțiunile umane, de gestionarea defectuoasă și de efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice. Prin acest parteneriat, National Geographic își continuă angajamentul față de durabilitatea peisajelor naturale semnificative și a speciilor remarcabile care le populează, spune Jonathan Baillie, cercetător la National Geographic Society și vicepreședinte Science and Exploration.


Parcul Național Pendjari, o ultimă fortăreață pentru speciile-cheie din Africa de Vest, se confruntă cu amenințări majore, inclusiv cu braconajul și cu presiunea demografică asupra pământului. Într-un prim pas pentru a proteja patrimoniul natural al națiunii, guvernul din Benin a investit 6 milioane de dolari în parc în 2017.
Sursa: National Geographic Sociey
Foto: Jonas Van de Voorde
Leave a Reply