Păsări care unesc continente

Eilat Birding Center văzut de sus. Aici nu este o rezervație naturală, din contră, parcul a fost construit de oameni pentru a le oferi păsărilor migratoare un loc unde să se odihnească și să se hrănească înainte să traverseze deșertul Sahara. Foto: Dov Greenblat

Păsările migratoare care vin din Europa și din Asia poposesc pentru scurt timp în Eilat, înainte să înfrunte una dintre cele mai dificile sarcini ale lor: traversarea deșertului Sahara.

Un cormoran își scutură aripile de apă. Foto: Noam Weiss

Este început de decembrie și la granița Yizhak Rabin, care desparte la sud Israelul de Iordania, câțiva cormorani își usucă aripile sub razele soarelui blând. Au ajuns la Eilat Birding Center tocmai din Rusia, iar de aici urmează să își continue drumul spre sud.

“Păsările migratoare care ajung la Eilat Birding Center se îngrașă, câteodată chiar își dublează masa corporală în doar două săptămăni. Este incredibil, mai ales dacă ținem cont de standardele umane. Când sunt pregătite, pline de energie și puternice, pornesc la drum spre Africa, prin Sahara. Timp de o săptămână și jumătate nu vor mânca nimic și până să își termine călătoria sunt deja epuizate. Dacă sunt îndeajuns de norocoase, supraviețuiesc, ajung în Africa, unde se odihnesc. Pe timpul primăverii, vor face aceeași călătorie, dar înapoi. Prima zonă verde pe care o vor întâlni păsările care, spre exemplu, pornesc din Etiopia spre nord, este Eilatul”, spune Rea Shaish, ghid în cadrul Eilat Birding Center.

Codobatura galbenă, Motacilla flava. Foto: Noam Weiss
Foto: Noam Weiss

Acum mulți ani, încă de dinainte ca orașul Eilat să existe, aici era un habitat foarte special – mlaștini sărate în mijlocul deșertului care ofereau mâncare, insecte, fructe, flori cu nectar pentru toate aceste păsări migratoare. Toate păsările se opreau aici și doar cele care reușeau să traverseze deșertul, să ajungă în Eilat și să se hrănească puteau supraviețui. Astfel, ruta migrației a devenit moștenită genetic la aceste păsări. Și toate zboară prin Eilat nu pentru că vor, ci pentru că trebuie.

În prezent, Eilatul este complet diferit. Din mlaștinile sărate nu a mai rămas nimic. Singurul  loc din această zonă care oferă păsărilor hrănă și adăpost este Birds Sanctuary, care a fost înființat doar pentru a le oferi acestora ce au nevoie. Mediul înconjurător, câmpurile agricole, iazurile sărate, chiar și grădinile orașului nu sunt sigure pentru ele. Peste tot aceste păsări sunt amenințate de pesticide, de agricultură, de mașini. Eilat Birding Center este singurul loc unde aceste păsări pot fi în siguranță.

Rândunica roșcată, Cecropis daurica. Foto: Noam Weiss
Prigoare, Merops apiaster. Foto: Noam Weiss

“Nu avem grijă de aceste păsări doar pentru că sunt frumoase și interesante, ele sunt importante pentru habitatul nostru, pentru viețile noastre. Schimbările climatice din ultima vreme au un impact foarte mare asupra noastră ca societate. Așa că trebuie să înțelegem că aceste păsări migratoare nu sunt importante doar pentru iubitorii de păsări, dar și pentru umanitate. Aerul pe care îl respirăm, pământul din care ne hrănim, apa pe care o bem… toate au legătură cu păsările și cu păsările migratoare. Unele transportă semințe de plante de pe un continent pe altul, unele sunt foarte importante pentru a controla alte populații de animale – țânțari, șoareci. Aceste păsări sunt la locul potrivit, la momentul potrivit”, mai spune ghidul Rea Shaish.

Eilat este și un important centru pentru cei care călătoresc doar pentru a observa păsările. Turiști din Europa, dar și din Statele Unite sau din Asia vin aici pe timpul primăverii, în martie și în aprilie, cu sutele doar pentru a fi martori la migrația păsărilor. Știu exact ce specii vor găsi aici și în ce perioadă.

“Cormoranii vin pe timpul iernii. Lacurile din Rusia de unde vin sunt înghețate, așa că trebuie să găsească pește în altă parte. În jurul lacului crește multă vegetație care le permite și altor specii de păsări să trăiască. La nordul lacului, e o mică pădure foarte importantă pentru păsări. De două ori pe an, Salvadora persica face niște fructe mici ca niște cirește cu care se hrănesc păsările migratoare. Lacul și ce este în jurul lui este artificial, creat de om. Aici nu este o rezervație naturală, din contră. Până acum 30 de ani, aici era un loc pentru gunoi. Zona fost închisă, acoperită cu pământ și apoi s-au pus bazele Bird Sanctuary”, mai spune Rea Shaish.

Grup de patru picioroange, Himantopus himantopus. Foto: Noam Weiss
Silvia-cu-gât-negru, Sylvia rueppelli. Foto: Noam Weiss

Rută pentru păsările migratoare

Importanța Eilatului ca rută pentru păsările migratoare a fost descopertită în anii ’60 și de atunci s-a dezvoltat. Toate plantele sunt irigate pentru ca păsările să aibă parte de o zonă verde. Nivelul lacului este păstrat constant și au fost introduse specii de pești pentru ca egretele și cormoranii să se poată hrăni, iar potecile sunt înguste pentru ca oamenii să aibă contact cât mai mic cu natura din jur.

Cea mai mare parte a parcului nu este deschisă vizitatorilor. Este liniștită și rezervată exclusiv păsărilor și cercetării. Intrarea în parc este gratuită, iar poarta mereu deschisă pentru invitații păsărilor. Căci, oamenii aici sunt invitați.

Află mai multe detalii despre Eilat Birding Center.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*