Parcuri noi în Peru și Ecuador

Peisaj din pădurea tropicală din Peru. Foto: 123rf

Peru și Ecuador au marcat începutul lui 2018 prin crearea a două noi parcuri naționale. Părți însemnate ale pădurii tropicale din Amazon, încă neatinse de exploatările ilegale forestiere și miniere, sunt acum protejate prin lege, se arată într-un comunicat Environment News Service.

Parcul Național Yaguas din Peru, creat în ianuarie de către guvernul peruan, se întinde pe o suprafață de 8.689 km² a regiunii Loreto, o zonă extinsă a unei păduri tropicale slab populate din nord-estul statului Peru.

Noul parc conține un vast sistem râuri și o mare diversitate de specii de pești. Animalele  amenințate, cum ar fi vidra uriașă, maimuțele lânoase, delfinii din Amazon sau lamantinii trăiesc acum în zona nou protejată.

Popoarele indigene rezidente aici includ triburi care nu au intrat încă în contact cu grupurile culturale nonindigene. Iar cei care au intrat în contact cu civilizația occidentală spun că Parcul Național Yaguas conservă biodiversitatea din Peru și protejează pământurile strămoșești.

„Beneficiile sunt pentru toată lumea, pentru viitorul tuturor, pentru țară și pentru lume”, spune Liz Chicaje Churay, președintele Federației Comunităților Native din Ampiyacu.

În ultimii 20 de ani, această zonă s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari datorate exploatărilor forestiere și miniere ilegale. În timpul procesului de clasificare, multe comunități indigene și-au exprimat îngrijorarea față de aceste amenințări și au promis sprijin pentru parcul național.

„Muntele strămoșilor noștri trebuie să fie un parc național pentru că este un loc sacru”, spune Eriberto Jiménez Hilorio, președintele Federației Indigene a Comunităților de Frontieră din Putumayo.

Fondul Andes Amazon, AAF, cu sediul la Washington, DC, s-a angajat să doneze un milion de dolari pentru parc și pentru a oferi oportunități de dezvoltare socială comunităților indigene din apropiere.

AAF a sprijinit activitatea a trei organizații din alianța cunoscută ca Vamos Yaguas Parque Nacional, care au contribuit la crearea Parcului Național Yaguas: Instituto del Bien Común, Sociedad Peruana de Derecho Ambiental și Conservation Strategy Fund.

Maimuțele lânoase trăiesc acum în zona de pădure nou protejată. Foto: 123rf

Aceste grupuri au lucrat alături de Ministerul Mediului Peruvian, Ministerul Culturii, Serviciul Zonal Protejat din Peru și numeroase comunități în favoarea parcului. Activitatea științifică de pionierat efectuată de oamenii de știință peruvieni a arătat că bazinul hidrografic Yaguas are medii acvatice unice, populate cu 550 de specii de pești, mai multe specii de pești de apă dulce decât oriunde în Peru. Comunitățile care locuiesc în aval depind de aceste pești ca sursă de proteine, deoarece 77% din populația rurală din Loreto mănâncă zilnic pește.

“În calitate de om de știință peruvian, sunt mândru că, odată cu crearea Parcului Național Yaguas, Peru continuă să lucreze pentru unul dintre cele mai uimitoare sisteme de parcuri din lume. Acest parc este la fel de mare ca Parcul Național Yellowstone și probabil de 10 ori mai divers”, spune Enrique Ortiz, director al programului Fondului Andes Amazon.

„Un parc național cu această dimensiune și semnificație poate fi creat numai printr-o colaborare multilaterală pe termen lung între organizațiile societății civile, comunitățile locale și agențiile guvernamentale”, spune Dr. Adrian Forsyth, directorul executiv al Fondului Andes Amazon.

Specialistul în cartografiere Dr. Matt Finer spune că: ”Yaguas protejează acum o mare întindere a pădurii primare din Amazon, care nu are semne de defrișare. Aceste tipuri de zone intacte mari sunt din ce în ce mai rare, deci este important să le protejăm acum. Există rapoarte despre unele exploatări miniere de aur la scară redusă în noua zonă a parcului, dar acestea nu au intrat în păduri”.

Bromelia în habitatul ei natural din pădurile amazoniene. Foto: 123rf

Cel mai nou parc din Ecuador leagă munții cu pădurile tropicale

Tot în ianuarie, guvernul din Ecuador a creat Parcul Național Río Negro-Sopladora. Noul parc este o legătură între Parcurile Naționale Sangay și Podocarpus, care leagă un lanț de zone protejate muntoase de-a lungul Anzilor din sud-estul Ecuatorului, până în pădurile tropicale din Amazon.

Acest parc protejează 30 de kilometri pătrați de ecosisteme diverse și fragile, inclusiv păduri montane, păduri páramos și râuri.

Parcul Național Río Negro-Sopladora se află la altitudini cuprinse între 800 și 3900 de metri și cuprinde numeroase niveluri de precipitații, tipuri de sol și temperaturi.

Un raport emis de Fondul Andes Amazon indică faptul că: ”Topografia și condițiile meteorologice și-au păstrat ecosistemele naturale într-o stare remarcabilă, aproape intactă și fără intervenție umană”. Acest lucru a permis animalelor și plantelor native să se dezvolte, iar acum zona este o fortăreață a faunei sălbatice.

Franklin Puente, guvernator al provinciei Morona Santiago, concluzionează că: „Trebuie să consolidăm protecția resurselor naturale. În calitate de amazonieni, suntem încântați să conducem aceste procese de conservare importante și necesare. Aceste parcuri reprezintă o strategie de prevenire a pierderii biodiversității și de conservare a ecosistemelor”.

Sursa: Environment News Service
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*