Opinie: Comerțul cu fildeș, o alegere dificilă, iar interdicțiile nu funcționează

Un elefant african la ora prânzului, în savana din Kenya. Foto: 123rf

În timp ce secretarul britanic pentru mediu, Michael Gove, anunță că Marea Britanie va întări considerabil legile privind exporturile de fildeș, în cadrul eforturilor internaționale de combatere a comerțului ilegal, profesorul Keith Somerville, de la Universitatea din Kent, pune la îndoială valoarea interdicțiilor.

Domnul Gove Michael Gove a anunțat că vânzarea de fildeș de orice vârstă, cu foarte puține excepții, va fi interzisă într-un efort de a reduce braconajul elefanților. În prezent, fildeșul antic, adică cel care datează de dinainte de 1947, poate fi și este exportat în mod regulat în China, care are o cerere destul de mare de fildeș, în ciuda campaniilor de reducere a cererii și a unui moratoriu al guvernului chinez cu privire la vânzările legale.

Grupurile de monitorizare a comerțului cu fildeș, cum ar fi TRAFFIC, suspectează de mult timp că exporturile legale de fildeș antic din UK sunt folosite pentru spălarea fildeșului braconat, de vreme ce interzicerea internațională a comerțului cu fildeș a fost introdusă în ianuarie 1990. Această interdicție a fost votată de către țările care sunt membre ale CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Salbatică, cunoscută și ca Convenția de la Washington) și interzice comerțul cu fildeș între națiunile membre, cu excepția anumitor circumstanțe foarte specifice, inclusiv anumite categorii de fildeș.

Dar va avea vreun efect? Interdicția de 28 de ani privind orice comerț legal cu fildeș nu a reușit să oprească braconajul, care grupuri precum TRAFFIC cred că încă rulează la aproximativ 20.000 de elefanți pe an. China are o cerere puternică și continuă, iar interdicția de vânzări și sculptură în China nu a oprit importul ilegal de fildeș brut sau prelucrat, țări ca Cambodgia, Laos și Vietnam acționează în prezent ca conducte pentru comerțul ilegal și există dovezi că stivuitorii chinezi sunt se deplasează în aceste țări pentru a se sustrage interdicției chineze temporare.

Interdicțiile nu funcționează dacă mecanismele de executare nu sunt acolo pentru a le susține și, așa cum este cazul în acest moment, se depun mai multe eforturi pentru capturarea braconierilor săraci din Africa, decât pentru cei care intermediază intermediarii comerțul cu fildeș și nașii lor politici în Africa și Asia de Est.

Pedepsirea celor care beneficiază de acest fildeș ar trebui să fie mai riguroasă, așa cum ar trebui să fie și eforturile de prevenire a conflictului dintre elefanți și oameni, și să le ofere oamenilor care trăiesc în preajma elefanților stimulente pentru a ajuta eforturile de conservare.

Aceste eforturi ar putea implica chiar și un comerț strict reglementat cu fildeșul, care ar asigura venituri pentru conservare și pentru comunitățile locale, alimentând în același timp o parte din cerere și reducând, prin urmare, braconajul. Este o alegere dificilă, iar interdicțiile nu funcționează.

Profesorul Keith Somerville este membru al Institutului de Conservare și Ecologie Durrell, Universitatea din Kent, predă la Centrul pentru Jurnalism de la Universitatea din Kent și este membru al Societății Zoologice din Londra.

 

 

 

Text: Prof. Keith Somerville
Sursa: Universitatea din Kent
Foto: 123rf, Universitatea din Kent

1 Comment

  1. În Mombasa există un monument deosebit, unde s-au ARS 10 TONE DE COLŢI DE ELEFANŢI, L-am văzut. DECI, chestia că braconajul elefanţilor duce la dispariţia lor, nu prea este valabilă. Un elefant consumă pe zi 300 kg de frunze, ceea ce duce implicit la distrugerea mediului. Pt. asta sunt mutaţi elefanţii în diferite zone mai puţin populate (cu elefanţi) ale Africii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*