Premiul Natura 2000

Unul dintre proiectele înscrise în competiție este realizat de Societatea bulgară pentru protecția păsărilor care caută soluții astfel încât gâștele cu gât roșu (Branta ruficollis) din zona lacurilor Durankulashko și Shablenski din Bulgaria să coexiste alături de fermieri. Foto: 123rf

Pentru a patra oară, Comisia Europeană acordă premii și recunoaște realizări remarcabile de gestionare și conservare în rețeaua de arii protejate Natura 2000, arată un comunicat de presă. 

Astfel, în acest an, 25 de candidați finaliști din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania și Regatul Unit au fost selectați pentru a primi unul din premiile oferite la cele cinci categorii: Conservare, Beneficiile socio-economice, Comunicare, Reconcilierea intereselor/percepțiilor precum și Cooperare transfrontalieră și activități de rețea – vor fi evaluate de un juriu independent. Un premiu special – Premiul Cetățenilor Europeni – va fi acordat finalistului care primește cel mai mare număr de voturi din partea cetățenilor.

Pentru a-ți susține preferatul, poți vota aici, până pe 22 aprilie 2018.

„Sunt încântat să văd atât de multe realizări excelente în protejarea patrimoniului nostru natural european. Ele demonstrează în mod clar valoarea pe care natura o oferă economiei europene și modul în care natura noastră se află în centrul culturii noastre. Votați acum și acordați acestor realizări remarcabile recunoașterea pe care o merită!“, spune Karmenu Vella, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit.

Câștigătorii vor fi anunțați la o ceremonie găzduită de comisarul Vella la Bruxelles pe 17 mai 2018, care poate fi urmărită și online pe site-ul Natura 2000.

Despre premiul Natura 2000

Premiul Natura 2000 al Comisiei Europene recunoaște timpul, dedicarea și eforturile pe care europenii le-au investit în protecția naturii în cadrul rețelei de arii protejate Natura 2000. El are drept scop sensibilizarea cu privire la Natura 2000 și rolul pe care îl joacă pentru protejarea patrimoniului nostru natural și pentru promovarea bunăstării sociale și economice.

Natura 2000 este punctul central al politicii UE privind natura și biodiversitatea. Înființată în temeiul Directivei UE privind păsările și a Directivei privind habitatele, aceasta este o rețea la nivelul UE de peste 27 000 de situri terestre și marine, care acoperă mai mult de 18% din suprafața terestră și 7% din mările înconjurătoare.

Scopul rețelei este de a asigura supraviețuirea pe termen lung a speciilor și a habitatelor cele mai valoroase și amenințate din Europa. Ecosistemele sănătoase oferă multiple beneficii pentru sănătatea umană, societate și economie. Natura 2000 oferă o gamă de avantaje de mediu, în timp ce servește și o serie de funcții sociale și economice vitale. În UE, aproximativ 4,4 milioane de locuri de muncă sunt direct dependente de ecosistemele sănătoase, iar o parte semnificativă a acestora se află în siturile Natura 2000. În plus, beneficiile financiare care decurg din rețeaua în sine sunt estimate să se situeze între 200 și 300 de miliarde de euro pe an.

Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru natură, oameni și economie vizează îmbunătățirea implementării programului Natura 2000 și sporirea contribuției acestuia la atingerea obiectivelor UE privind biodiversitatea pentru 2020.

Sursa: PR
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*