Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2018

Doi pelicani albi (Pelecanus onocrotalus) în zbor. © Sergey Dereliev (UNEP/AEWA)

Este al unsprezecelea an când, în jurul zilei de 10 mai statele membre CMS (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice) și AEWA (Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice) marchează Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. O serie de evenimente vor fi organizate pentru a atrage atenția asupra importanței acestor specii și necesității protejării lor.

Începând din anul 2018, celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” se va face de două ori pe an, în doua săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora.

Tema din acest an: O voce comună pentru conservarea păsărilor 

Unirea eforturilor autorităților guvernamentale și non-guvernamentale, a organizaţiilor de integrare economică regională va contribui la identificarea siturilor critice pentru păsări, la o mai bună utilizare a componentelor biodiversității, la armonizarea metodelor de monitorizare și de cercetare a populațiilor speciilor, precum și la reconstrucția ecologică a siturilor degradate. 

Printre amenințările semnificative la adresa păsărilor migratoare, dar adesea prea puțin luată în seamă, este otrăvirea cu plumb. Plumbul, un metal greu și foarte toxic, este eliberat în natură de pescari (care îl folosesc sub formă de greutăți la pescuit) sau de vânători (atunci când este tras un foc de armă, sute de petele de plumb se răspândesc în mediu și pun în pericol viața sălbatică). 

Între 400.000 și 1,5 milioane de păsări acvatice mor doar în Europa din cauza ingerării acestui plumb (pe care îl confundă cu hrana), iar numărul celor care au probleme de sănătate din această cauză este cel puțin egal cu al primelor.

Ziua Păsărilor Migratoare în România

În România, desemnarea ariilor de protecție specială avifaunistică și implementarea planurilor de management ale acestor situri, incluse în rețeaua ecologică europeană de arii protejate “Natura 2000”, vor contribui la protecția și conservarea speciilor de păsări migratoare și a habitatelor naturale în care trăiesc, arată un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) vor organiza activități de conștientizare publică precum: informări mass-media, vizite în ariile naturale protejate, bird-watching în ariile de protecție specială avifaunistică, concursuri tematice, prezentări, expoziții foto, diseminări de pliante, broșuri pentru a sublinia importanța conservării păsărilor migratoare.

Anul păsărilor la National Geographic

Anul 2018 marchează centenarul Tratatului privind păsările migratoare, care protejează peste 1.025 de specii, fiind cea mai importantă lege de protecție a păsărilor. De-a lungul secolului trecut, legea a salvat milioane de păsări. Pentru a onora acest eveniment, National Geographic își unește forțele cu peste 100 de organizații internaționale și desemnează 2018 Anul Păsărilor. Citește mai multe aici.

În mintea păsărilor. Citește editorialul numărului de februarie 2018 al revistei National Geographic România.

Ghidul pentru identificarea păsărilor. Societatea Ornitologică Română a lansat cea mai importantă carte pentru biologii români în anul 2017 – Ghidul pentru identificarea păsărilor. Este vorba despre cartea care conține toate speciile de păsări din Europa, Nordul Africii și o parte din Orientul Mijlociu, cu descrieri pentru fiecare specie, hărți de distribuție și ilustrații de o calitate pe care nu o întrece niciun alt ghid din Europa.

Păsări care unesc continente. Păsările migratoare care vin din Europa și din Asia poposesc pentru scurt timp în Eilat, înainte să înfrunte una dintre cele mai dificile sarcini ale lor: traversarea deșertului Sahara.

Surse: Ministerul Mediului, www.worldmigratorybirdday.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*