Vibrațiile elefanților africani pot fi folosite pentru a le determina comportamentul

Foto: Robbie Labanowski

Rezultatele unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Oxford care au lucrat în colaborare cu organizația Save the Elephants arată că comportamentul elefanților poate fi determinat într-un mod nou: prin vibrațiile pe care le generează.

Creaturi inteligente, elefanții continuă să îi fascineze pe oamenii de știință. Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Current Biology, oferă o nouă perspectivă prin care elefanții pot fi identificați și studiați de la distanță. Prin această metodă nouă se pot furniza informații în timp real cu privire la amenințările și braconajul din zone îndepărtate care ar amenința elefanții. Metoda inovatoare de clasificare a comportamentului elefanților presupune monitorizarea tremurului pe care mișcările lor îl transmit pe pământ.

Vibrațiile generate de elefanții africani ar putea pot fi folosite pentru a le determina comportamentul. Foto: Robbie Labanowski

Tehnici seismologice de ultimă generație

Pentru a strânge informații în acest sens, dr. Beth Mortimer (de la universitățile din Oxford și Bristol), alături de profesorul Tarje Nissen-Meyer, masterandul William Rees și dr. Paula Koelemeijer au folosit senzori mici numiți „geo-telefoane” pentru a măsura vibrațiile la sol generate de elefanții din Rezervația Națională Samburu din Kenya. Studiul s-a bazat pe aplicarea tehnicilor seismologice de ultimă generație, utilizate în mod obișnuit pentru a studia cutremurele și procesele dinamice din interiorul Pământului.

Studiul demonstrează că tehnicile seismologice sunt foarte potrivite pentru rezolvarea problemelor în cadrul monitorizării conservării.

“Detectarea vibrațiilor este un simț uitat în studiul multor animale, dar este deosebit de importantă pentru elefanți”, spune dr. Mortimer. Datorită dimensiunilor lor mari, nu este de mirare că elefanții generează vibrații prin mișcările lor normale. Dar ei produc și vibrații seismice detectabile prin vocalizări cu frecvență joasă – altfel cunoscute sub numele de huruieli”.

Foto: Robbie Labanowski

Impactul altor zgomote

Oamenii de știință și conservaționiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați de efectele zgomotului cauzat de oameni. Prin conservarea peisajelor sălbatice, elefanții pot continua să deosebească semnalele de zgomote. „Impactul altor zgomote asupra acestui mod de comunicare este deosebit de îngrijorător, având în vedere nivelul crescut de vibrații seismice generate de oameni în locații îndepărtate”, spune dr. Beth Mortimer.

„Legendele și folclorul vorbesc de mult timp despre felul în care elefanții nu numai că pot comunica pe distanțe lungi, ci pot să și detecteze alte evenimente care scutură solul ca un tunet îndepărtat. Acest studiu marchează o nouă etapă în încercarea de a înțelege natura vibrațiilor produse de elefanți și modul în care ele ar putea fi folosite de aceștia”, spune Frank Pope, CEO Save the Elephants.

„Sperăm ca pornind de la aceste constatări inițiale să dezvoltăm o metodă complexă prin care să monitorizăm și să înțelegem comportamentul mamiferelor mari în aceste medii în schimbare și fragile și să cercetăm mai departe dacă elefanții pot localiza și alte specii, nu doar alți elefanți și factorii de mediu cum ar fi apa”, adaugă Nissen-Meyer.

 

Citește și: Braconajul elefanților din Africa, în scădere pentru al cincilea an consecutiv

Citește și: Animalele le vedem, suferința ne scapă

 

Studiul citat: “Classifying elephant behaviour through seismic vibrations”

Sursa: Universitatea Oxford
Foto: Robbie Labanowski

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*