Aisberg rupt dintr-un ghețar de pe coasta Groenlandei

Foto: 123rf

Un aisberg de 6 kilometri s-a rupt dintr-un ghețar de pe coasta de est a Groenlandei. Evenimentul s-a întâmplat la finalul lui iunie și a fost înregistrat de oamenii de știință americani Denise și David Holland, se arată într-un comunicat de presă Environment News Service.

Cei doi oameni de știință erau campați lângă ghețarul Helheim de câteva săptămâni, unde colectau date despre efectele schimbărilor climatice asupra nivelului mării, când au observat și înregistrat evenimentul. Ghețarul Helheim este numit după lumea celor de dincolo, din cultura nordică. Se află în apele fiordului cu același nume, unde sunt și alți ghețari care se sparg.

De partea cealaltă Groenlandei, în nord-vest, un alt aisberg mare stă să se apropie de satul Innaarsuit, care are o populație de 169 de locuitori. O poză făcută pe 13 iulie îl arată chiar în spatele caselor din Innaarsuit.

Innaarsuit este situat la aproximativ 1000 km (620 mile) la nord de capitala Groenlandei și cel mai mare oraș Nuuk.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Groenlanda, Lina Davidsen, a declarat pentru postul TV2 danez că 33 de locuitori din Innaarsuit au fost evacuați de teama inundațiilor care ar putea fi provocate de uriașul aisberg.

„Toți oamenii au fost evacuați din zona respectivă, într-o clădire care se află tot în sat”, a spus Davidsen. „Evacuarea s-a produs pentru că aisbergul este atât de aproape de sat.”

Există două scenarii: cel în care un vânt puternic ar putea muta aisbergul departe de satul Innaarsuit și cel în care o ploaie l-ar putea destabiliza, topind o bucată din el în ocean, creând astfel un val care ar putea mătura satul de pe fața pământului.

„Suntem foarte îngrijorați și ne temem”, a declarat Karl Petersen, președintele consiliului local din Innaarsuit, pentru Canadian Broadcasting Corporation.

Chiar și așa, cei doi oameni de știință americani spun că „adevărata provocare este în Antarctica, unde totul este atât de mare, iar mizele sunt mult mai mari”.

Sursa: Environment News Service
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*