Pasăre rară, redescoperită

Un exemplar de țiclete-de-Bahama se odihnește pe o ramură de pin. Doi masteranzi ai University of East Anglia, Matthew Gardner și David Pereira au filmat pasărea. Foto: Matthew Gardner, University of East Anglia

Una dintre cele mai rare păsări din emisfera vestică, țicletele-de-Bahama, este redescoperită de masteranzii University of East Anglia, pe insula Grand Bahama.

Mult timp oamenii de știință s-au temut că țicletele-de-Bahama a dispărut după pagubele catastrofale provocate de uraganul Matthew în 2016, se arată într-un comunicat de presă al University of East Anglia.

Matthew Gardner și David Pereira, în expediție. Foto: Matthew Gardner, University of East Anglia

Doi masteranzi ai UEA, Matthew Gardner și David Pereira au pornit într-o expediție de trei luni în căutarea unor specii de păsări endemice din Caraibe. Pentru acest proiect au colaborat cu Nigel Collar și David Wege de la Birdlife International și cu Bahamas National Trust, organizația care lucrează pentru a proteja habitatele și speciile Insulelor Bahamas. 

În paralel, o altă echipă de studenți din Bahamas, condusă de Zeko McKenzie de la Universitatea Loma Linda și susținută de Conservancy American Bird, a căutat pasărea.

Ambele echipe și-au făcut făcut drum prin pădurea deasă, iar echipa UEA a fost cea care a reușit să prindă pasărea pe cameră. 

„Țicletele-de-Bahama este o specie pe cale de dispariție, amenințată de distrugerea și degradarea habitatului, de speciile invazive, de turism, de incendiile și de daunele provocate de uragan”, spune Dr. Diana Bell, de la Școala de Științe Biologice a UEA.

Țiclete-de-Bahama surprins în copac. Foto: Matthew Gardner, University of East Anglia

Când a început declinul speciei

Țicletele-de-Bahama este o pasăre pe cale de dispariție, cunoscută doar într-o mică zonă a pădurii de pin de pe insula Grand Bahama. Conform comunicatului de presă, declinul ai ei început în anii ’50, odată cu pierderea habitatului, în urma tăierii pădurii. Scăderea indivizilor a fost accentuată. Dacă în anul 2004 oamenii de știință număraseră aproximativ 1800 de exemplare, în 2007 acestea ajunseseră la doar 23.

„Am fost primii care au efectuat o căutare atât de exhaustivă pe parcursul a 700 km de mers pe jos. Am cutreierat prin pădure aproape șase săptămâni și ne pierduserăm speranța. Parcurseserăm aproximativ 400 km, când, dintr-o dată, am auzit trilul său distinctiv și am văzut forma inconfundabilă a unui țiclete care cobora spre mine. Am strigat cu bucurie, eram în extaz!”, spune Matthew Gardner.

„Fotografiile arată în mod clar această specie distinctivă și nimic altceva”, completează Michael Parr, președintele Conservancy American Bird și un absolvent UEA. „Din fericire, aceasta nu este o pasăre greu de identificat, dar este cu siguranță o pasăre greu de găsit”, a adăugat el.

Echipa de cercetare, pe teren. Foto: Matthew Gardner, University of East Anglia
Foto: Matthew Gardner, University of East Anglia

Eforturile de conservare, esențiale

Țicletele a fost văzut într-o zonă numită Lucaya Estates. În timpul proiectului de cercetare, au fost văzute și auzite păsări în trei locații distincte, dar în apropiere, în această zonă. Sexul lor nu este cunoscut, iar oamenii de știință spun că în astfel de cazuri, de obicei, rămân în viață masculii. 

„Din păcate, credem că șansele de a aduce această pasăre înapoi sunt foarte mici. Dar este încă absolut esențial ca eforturile de conservare a pădurii de pin din Caraibe să nu se epuizeze, deoarece este un habitat important pentru alte păsări endemice, printre care: Bahama Swallow, Bahama Warbler și Bahama Yellowthroat”, adaugă Dr. Diana Bell.

„A fost o plăcere pentru Bahamas National Trust să îi găzduiască atât pe Matthew, cât și pe David, în timp ce au efectuat această cercetare foarte importantă pentru Grand Bahama. Din păcate, ne dăm seama acum că ne confruntăm cu o situație tulburătoare în ceea ce privește țicletele-de-Bahama. N-am fi realizat amploarea problemei fără eforturile lui David și ale lui Matthew”, concluzionează Ellsworth Weir, managerul Grand Bahama Parks la Bahamas.

Sursa: University of East Anglia
Foto: Matthew Gardner, University of East Anglia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*