Premiere lupești

Prin acțiunile lor de promovare a lupilor, conservaționiștii de la WOLFLIFE au pus prima cărămidă pentru schimbarea imaginii negative a speciei și responsabilizarea publicului cu privire la rolul important pe care lupul îl are în natură. Foto: Berde György Lajos

Citește editorialul numărului de septembrie 2018 al revistei National Geographic România.

Lupul a avut, parcă dintotdeauna, o afinitate cu spațiul românesc. Pentru istoricul religiilor Mircea Eliade, însăși nașterea noastră ca nație ar fi avut loc sub semnul fuziunii a două popoare cu obârșie mitică din lup: din zeul-lup dacic și din lupoaica-mamă romană.

În ultimele secole, deși exterminați în majoritatea țărilor europene (numărul minim al populației a fost atins pe la jumătatea secolului trecut), lupii au rezistat în bastionul Carpaților. Tolerant prin definiție, țăranul român i-a acceptat ca pe un element firesc din universul peisajelor montane și colinare. Și în prezent avem una dintre cele mai sănătoase populații din Europa, numărând 2.500-3.000 de lupi.

În ultimii patru ani, lupii au fost subiectul unui studiu științific sub direcția conservaționistului Silviu Chiriac, în cadrul proiectului WOLFLIFE, primul proiect de conservare din România dedicat exclusiv lupului. Într-un demers considerat de pionierat pentru România, sute de probe biologice au fost colectate de echipe internaționale în peste 4.800 km de transecte și apoi analizate din punct de vedere genetic, fiind stabilite primele profiluri ADN ale lupilor din țara noastră. A fost dovedită științific densitatea normală a lupilor în condițiile Carpaților.

Mai mult, WOLFLIFE s-a străduit să reducă la nivel local conflictele moderne dintre oameni și lupi. De exemplu, în cadrul proiectului au fost instalate garduri electrice în jurul stânelor și a fost creată o canisă pentru creșterea și distribuția gratuită către păstori de câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin, specializați în paza oilor. Tot pe baza acestui proiect, a fost elaborat și aprobat prin Ordin al Ministrului Mediului primul Plan Național de Acțiune pentru conservarea speciei. Documentul planifică pentru următorii cinci ani responsabilitățile și direcțiile de acțiune pentru instituțiile responsabile pentru protecția lupului.

Toată povestea – la pagina 34 în ediția noastră de septembrie.

Cătălin Gruia

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*