Sezon deschis la vânătoare de leoparzi

Africa de Sud, Kruger Park: un leopard se odihnește în iarbă. Foto: 123rf

Autoritățile din Africa de Sud deschid sezonul de vânătoare a leoparzilor după doi ani de pauză, arată un comunicat de presă ENS News Wire. Departamentul Afacerilor de Mediu acordă permisiunea de vănătoare a doi leoparzi în provincia KwaZulu Natal și cinci în provincia Limpopo. Leoparzii trebuie să fie masculi și să aibă cel puțin șapte ani.

După ce în perioada 2016 – 2017 cota de vănătoare a leoparzilor a fost zero, autoritățile locale consideră că vânătoarea de leoparzi din cele două provincii menționate mai sus este acum durabilă și că nu ar avea niciun efect negativ asupra supraviețuirii leoparzilor în sălbăticie.

Organizațiile de mediu spun totuși că autoritățile nu dispun de suficiente dovezi științifice pentru această hotărâre, iar baza științifică pentru decizia Departamentului Afacerilor de Mediu a fost limitată și extrem de controversată.

„Doi ani nu reprezintă suficient timp pentru ca efectele dăunătoare și nesustenabile ale vânătorii de trofee să dispară”, spune Michele Pickover reprezentanta Fundației EMS. „Vânătoarea de trofee reprezintă o amenințare pentru existența leoparizlor și are un impact negativ asupra stării de conservare”.

Bongani Tembe, de la Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Turism și Mediu din KwaZulu-Natal, a declarat că a aflat despre această decizie din iunie, deși anunțul oficial a fost făcut public doar de ministrul de externe al ONU, Edna Molewa, pe 12 august.

Potrivit lui Brent Coverdale, președinte al Leopard Hunting Advisory Forum, autorizația care permite vânătoarea a doi leoparzi din KZN „se bazează pe programul nostru de monitorizare local și este considerată sustenabilă”.

Departamentului Afacerilor de Mediu a recomandat ca vânătorii să evite zonele în care populațiile de leoparzi sunt în declin sau unde nu există date științifice despre tendințele populației de leoparzi. Totuși, rămâne neclar dacă aceste date sunt disponibile.

„Starea lor actuală și distribuția arată clar că specia lor este în declin alarmant”, mai spune Pickover. „Nu numai că sunt amenințați de pierderea unui habitat, dar și de pierderea hranei, de nivelurile ridicate de braconaj în scopuri comerciale sau de uciderea prin otrăvire de către fermieri”.

În același timp pericolul pe care îl reprezintă comerțul nereglementat cu piei de leopard de către grupurile religioase ar avea impact mult mai mare decât vânătoarea de trofee.

Leopardul, Panthera pardus, a fost inclus în anexa I la Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție, CITES, din 1975, ceea ce înseamnă că comerțul internațional nu este autorizat. 

La cea de-a patra reuniune a CITES, părțile au adoptat prima dintr-o serie de rezoluții referitoare la comerțul cu piele de leopard. Rezoluția recunoaște că Panthera pardus nu este pe cale de dispariție.

Sursa: ENS News Wire
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*