Noi perspective pentru gestionarea vieții sălbatice

Foto: 123rf

Oamenii de știință de la Universitatea din Kent dezvăluie rezultatele unui studiu inovator privind conservarea. Pe scurt, metodele de cercetare prin care sunt găsiți criminalii în serie ar putea ajuta la salvarea tigrilor, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Rezultatele studiului sunt publicate în jurnalul Nature Communications.

Pierderea habitatelor și exploatarea comercială sunt principalii factori care duc la dispariția tigrilor. Anual, autoritățile cheltuie milioane de dolari în încercarea de a reduce riscurile de confruntări dintre oameni și animalele sălbatice, dar și pierderile de animale domestice. 

În Sumatra, tigrii continuă să coexiste cu localnicii și le oferă oamenilor de știință noi perspective pentru gestionarea vieții sălbatice.

Astfel, Dr. Matthew Struebig de la Institutului de Conservare și Ecologie din Durrell, din cadrul Universității din Kent și Dr. Freya St. John de la Universitatea Bangor, au coordonat colaborarea dintre o serie de ecologiști și experții în științe sociale, încercând să preîntâmpine cât mai eficient conflictele dintre oameni și tigri.

Pentru a dezvălui cauzele conflictului dintre om și tigru, echipa a analizat din punct de vedere spațial riscul de întâlnire a oamenilor cu tigrii, cu informații de la 2.386 de localnici din Sumatra care au fost întrebați despre toleranța lor față de viața sălbatică. Pentru a cartografia riscul de întâlnire, oamenii de știință s-au folosit de înregistrări (desfășurate de-a lungul a 13 ani) cu întâlnirile dintre oameni și tigri pentru a genera un profil geografic – o tehnică statistică sofisticată utilizată anterior în întreaga lume pentru a prezice unde se află criminali în serie, în funcție de locul în care s-au săvârșit crimele.

Deși riscul de a întâlni un tigru a fost în general mai mare în jurul satelor populate din apropierea pădurilor sau a râurilor, profilul geografic a scos la iveală trei locuri unde riscul era deosebit de ridicat. În același timp, chestionarele au arătat că toleranța oamenilor față de tigri este legată de atitudinile, emoțiile, normele și credințele spirituale.

Această cercetare a arată până la 51% din atacurile asupra animalelor sau asupra oamenilor ar putea fi evitate, și 15 tigri ar putea fi salvați.

„Înțelegerea toleranței oamenilor este cheia gestionării speciilor periculoase și este foarte urgentă pentru tigrii. Atunci când sunt combinate cu hărțile noastre de risc de întâlnire, informațiile despre toleranța oamenilor față de fauna sălbatică ne ajută să direcționăm resursele de conservare către locul în care acestea sunt necesare. Acest lucru ar putea conduce la economii semnificative și ar putea fi foarte util pentru conservare”, spune Dr. Matthew Struebig.

Studiul publicat în Nature Communications oferă, de asemenea, dovezi suplimentare privind beneficiile cercetării interdisciplinare privind astfel de conflicte de conservare.

Studiul citat: „Addressing human-tiger conflict using socio-ecological information on tolerance and risk”, de Matthew Struebig, Nicolas Deere, și Jeanne McKay, toți de la University of Kent; Matthew Linkie, Wildlife Conservation Society Indonesia; Betty Millyanawati, Fauna & Flora International Indonesia; Fachruddin Mangunjaya, Universitas Nasional Indonesia; Sally Faulkner și Steven Le Comber, Queen Mary University of London; Nigel Leader-Williams, University of Cambridge; and Freya St. John, University of Kent și Bangor University.

Sursa: University of Kent
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*