Măcar să știm… Jurnal de fotograf – Silviu Matei

'Abia după ce l-am pândit o oră și m-am apropiat la 5 m, ciuful-de-pădure a catadicsit să-și deschidă ochii și mi-a aruncat o privire supărată.' - Silviu Matei
'Abia după ce l-am pândit o oră și m-am apropiat la 5 m, ciuful-de-pădure a catadicsit să-și deschidă ochii și mi-a aruncat o privire supărată.' - Silviu Matei

Silviu Matei, fotograf de viață sălbatică, ne îndeamnă să iubim ceea ce suntem pe cale să pierdem.

Foto: Silviu Matei, Text: Adina Brânciulescu

Avem o natură binecuvântată, dar nu și bani sau vreo urgență în a o proteja. În goana după dezvoltare economică, tot mai multe specii riscă să fie împinse peste bord. La nivel declarativ, suntem mândri de biodiversitatea României, dar, pentru cei mai mulți dintre noi, aceasta rămâne un concept abstract, consideră Silviu Matei, de peste 20 de ani fotograf de viață sălbatică.

El este unul dintre inițiatorii proiectului Arca lui Noe, lansat de National Geographic România în 2012 – o campanie de sensibilizare a opiniei publice privind protejarea animalelor sălbatice din țara noastră. În urmă cu trei ani, a început să lucreze la o carte despre fotografia de viață sălbatică.

Doi pui de urs se hârjonesc în fața mea, în pădurile din Munții Maramureșului. Mă simt privilegiat ori de câte ori pot fi martorul unei astfel de scene.
„Doi pui de urs se hârjonesc în fața mea, în pădurile din Munții Maramureșului. Mă simt privilegiat ori de câte ori pot fi martorul unei astfel de scene” – Silviu Matei

„Nu ne pasă de viața sălbatică pentru că, în realitate, nu o cunoaștem. De aceea, vreau să aduc natura mai aproape de om. Doar văzând animalul în mediul lui, liber și nestingherit, abstractul prinde formă: îl vezi vânând, jucându-se, zburând, alăptându-și puii, adulmecând și doar atunci îl descoperi cu adevărat”, spune Silviu Matei. El urmărește ca imaginile lui să stârnească emoții, empatie, să accentueze trăsături care nu sunt întotdeauna evidente, dar care fac special un animal.

Un râs, o apariție rară și surprinzătoare, răsare printre crengi în Munții Maramureșului
Un râs, o apariție rară și surprinzătoare, răsare printre crengi în Munții Maramureșului

„Dacă fotografiez o căprioară care are grijă de puiul ei, încerc să surprind gesturile și mișcările care conturează relația lor duioasă. În cazul unei păsări care își curăță penajul, pun accentul pe grația, meticulozitatea și atenția pe care o acordă îndeletnicirii ei. Cred că această abordare poate schimba foarte mult modul în care oamenii privesc natura și viața sălbatică.”

Atașament și responsabilitate în lumea animalelor: un mascul de chiră-de-baltă își hrănește partenera pe lacul Ligheanca din Delta Dunării, în timp ce ea stă pe cuibul plutitor, construit deasupra plantelor acvatice.
Atașament și responsabilitate în lumea animalelor: un mascul de chiră-de-baltă își hrănește partenera pe lacul Ligheanca din Delta Dunării, în timp ce ea stă pe cuibul plutitor, construit deasupra plantelor acvatice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*