Raport special privind încălzirea globală

Foto: 123rf

Oamenii de știință care lucrează alături de ONU transmit un avertisment dur: omenirea mai are la dispoziție doar 20 de ani pentru a limita încălzirea globală la 1.5°C peste nivelurile preindustriale. Este un timp de lucru foarte scurt, care va necesita schimbări rapide, profunde și fără precedent în toate aspectele societății.

Într-un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUM), la care au lucrat 91 de autori din 40 de țări, se arată că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua în ritmul actual, atmosfera se va încălzi cu până la 1.5°C peste nivelul preindustrial. 

Acest lucru va duce la dispariția a aproximativ 90% din recifele de corali, la inundarea țărmurilor, secetă, deficit alimentar și sărăcie. Jumătate dintre speciile de animale și plante din cele mai luxuriante zone naturale ale planetei, precum Amazonul sau Insulele Galapagos, riscă să dispară până la sfârșitul acestui secol din cauza schimbărilor climatice, în cazul în care nu vor fi reduse emisiile de carbon din atmosferă.

Măsuri de prevenire a încălzirii globale propuse în raport 

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 45% până în 2030, ajungând la zero în 2050
  • reducerea la zero a utilizării cărbunelui

Pentru a limita încălzirea globală la a 1.5°C societatea va trebui să facă schimbări rapide și de lungă durată în ceea ce privește energia, industria, clădirile, transporturile și orașele.

Cu peste 6.000 de referințe științifice citate și contribuția a mii de experți din întreaga lume, acest raport demonstrează amploarea și relevanța politică a PNUM, spune Hoesung Lee din Coreea de Sud, coordonatorul PNUM.

Unul dintre mesajele cheie care rezultă din acest raport constă în faptul că deja vedem consecințele încălzirii globale prin condițiile meteorologice extreme, creșterea nivelului mărilor și diminuarea gheții din zona Arctică, completează Panmao Zhai, unul din oamenii de știință care face parte din PNUM.

Acest raport indică foarte clar faptul că lumea trebuie să se schimbe radical. Trebuie să se stabilească o bază nouă, complet regenerabilă pentru întreaga activitate economică. Marile puteri – Statele Unite, China, India și Uniunea Europeană – trebuie să fie deschizătoare de drumuri. Putem face acest lucru, dar numai dacă scepticii și cei mai comozi pun în practică ce spun oamenii de știință, spune guvernatorul din California, Jerry Brown.

Raportul special privind încălzirea globală, cunoscut și sub numele de SR15 (The Special Report on Global Warming of 1.5oC), a fost conceput de oamenii de știință la invitația ONU și va fi o bază de pornire esențială la Conferința de la Katowice privind schimbările climatice care va avea loc în decembrie. Atunci guvernele vor revizui Acordul de la Paris pentru a aborda mai bine schimbările climatice.

Sursa: ONU
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*