Două noi parcuri marine pentru Argentina

O colonie de cormorani pe coasta Atlanticului. Foto: 123rf

Yaganes și Namuncurá-Burdwood Bank II sunt două noi parcuri marine din Argentina, în sud-vestul Oceanului Atlantic, care au fost înființate cu scopul de a proteja speciile marine care trăiesc aici, se arată într-un comunicat de presă ENS News Wire.

În luna decembrie a anului 2018, prin votul unanim al Camerei Reprezentanților și al Senatului argentiniene, au fost înființate Yaganes și Namuncurá-Burdwood Bank II, două noi parcuri marine. Acestea acoperă o suprafață totală de 85.000 de kilometri pătrați și sunt situate într-o zonă de tranziție între apele temperate și cele sub-antarctice, unde mediul marin este foarte productiv.

„Aceste arii noi sunt rezultatul dezbaterilor democratice și reprezintă un beneficiu semnificativ pentru conservare”, spune Dr. Claudio Campagna, directorul proiectului WCS Patagonian Sea and Sky și președinte al Forumului pentru Conservarea Mării Patagoniei, un consorțiu de ONG-uri regionale creat în 2004. „Pinguini și albatroși, lupi și elefanți de mare, rechini și multe alte specii vor putea astfel să-și îndeplinească ciclurile de viață în liniște. Organizațiile argentiniene care alcătuiesc Forumul pentru conservarea Mării Patagoniei sunt recunoscătoare autorităților pentru munca lor”, mai spune Campagna.

Organizațiile membre vor continua să lucreze astfel încât sistemul să includă și alte situri cu valoare de conservare ridicată, pentru că, spun reprezentanții acestora “există zone-cheie unde activitățile umane sunt intense și prin urmare necesită o atenție urgentă”.

Câțiva lei de mare se odihnesc pe o stâncă. Foto: 123rf

Proiectul WCS Patagonian Sea and Sky a fost lansat în 2004 ca o inițiativă care a susținut un concept îndrăzneț în primă fază: conservarea marină prin protejarea unor ecosisteme importante de habitat marin. De-a lungul timpului, proiectul a obținut sprijinul autorităților locale, în special de la Agenția Parcurilor Naționale.

„Parcurile marine din Argentina sunt un pas important spre conservarea oceanului și diversitatea speciilor dependente de ocean”, adaugă Campagna.

„Crearea acestor parcuri este rezultatul anilor de pasiune și muncă grea ale partenerilor care au un obiectiv comun: conservarea mediului oceanic”, spune Carina Righi, directorul Programului Wild Conservation Society Argentina.

WCS lucrează pentru protejarea vieții sălbatice și a pajiștilor sălbatice din Patagonia de coastă începând cu anii 1970. Munca include de la studii științifice de lungă durată privind balenele din sud, pinguinii, elefanții și leii de mare, mergând până la eforturi de promovare a turismului sustenabil.

Sursa: ens-newswire
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*