Parcuri americane

Pe platourile alpine din Yellowstone, la poalele Munților Absaroka, cerbii Wapiti își desfășoară rutul anual. Foto: Dan Dinu

Fotograful Dan Dinu vizitează parcuri americane și încearcă să înțeleagă mai bine cum este protejată natura în această parte a lumii.

 

Peisajele americane sunt poate unele dintre cele mai emblematice din această lume, iar parcurile lor naționale sunt cu siguranță un exemplu de funcționalitate când vine vorba de protecția naturii. Stau însă lucrurile chiar atât de bine cum ni le imaginăm noi? Sunt aceste locuri cu adevărat sălbatice? Ei bine, asta ne-am propus să aflăm în cadrul unui proiect îndrăzneț prin intermediul căruia să înțelegem mai bine cum protejează alții natura și dacă avem cu adevărat ceva de învățat de la ei.

Cascada Lower Falls își aruncă apele de la 93m în Marele Canyon din Yellowstone. Foto: Dan Dinu
Foto: Dan Dinu
Puii de urs negru găsesc refugiul în arbori, atunci când se simt amenințați de alți urși. Great Smoky Mountains. Foto: Dan Dinu

Călătorie prin celebrele parcuri americane

Început în octombrie 2017, proiectul Road Trip 4 Nature și-a propus o călătorie atât prin unele dintre cele mai celebre parcuri naționale americane, cât și prin câteva rezervații mai mici, dar interesante, pentru a înțelege cum este protejată natura în Statele Unite ale Americii, de la cei care au inventat practic acest concept.

Au existat două ture distincte, pentru a acoperi câteva regiuni diferite din cadrul proiectului. În prima am petrecut 19 zile în 5 parcuri naționale (Grand Tetons, Yellowstone, Badlands, Congaree și Great Smoky Mountains), iar în a doua tură am mers în mult mai multe locuri și am petrecut 24 de zile în celebrul sud-vest american (Canyonlands, Zion, Bryce Canyon, Monument Valley, Glen Canyon, etc.) și pe coasta Californiei (Yosemite și Sequoia), în căutare de zone interesante, cu povești frumoase de spus în ceea ce privește protecția naturii.

Bryce Canyon deține cele mai multe roci sculptate de natură din lume. Foto: Dan Dinu
Bizonii din Yellowstone se strâng uneori în zonele termale unde este mai cald și unde pot găsi suficientă hrană. Foto: Dan Dinu

Probabil lucrul care m-a uimit cel mai mult, a fost să văd că o țară atât de dezvoltată și cu o populație atât de numeroasă, mai poate avea zone naturale sălbatice, în care animalele să trăiască nestingherite.

În Yellowstone am putut sta atât de aproape de bizoni încât le simțeam efectiv grandoarea.

Atât timp cât turiștii respectă regulile parcului și umblă numai pe drumurile și potecile marcate, animalele nu au nicio problemă să ocupe restul peisajului rămas. Teama de om a dispărut aici, iar relația dintre turiști și animale este una extrem de interesantă. Un coiot, de exemplu, a vânat șoareci la doar câțiva metri în fața mea, fără a fi deloc stingherit, iar în Smoky Mountains am fost înconjurat la un moment dat de nu mai puțin de șase urși negri, în timp ce încercam să îi fotografiez.

Nu m-am simțit nicio clipă în pericol, pentru că nu am provocat nicicum animalele, iar ele înțeleg că turiștii sunt acolo doar niște simpli spectatori. Această relație este una destul de neobișnuită pentru noi, aici în România, unde se vânează și braconează, iar animalele sunt mereu expuse unui stres major din partea oamenilor, inclusiv prin micșorarea habitatului.

Infrastructură impecabilă

Un alt aspect interesant a venit de la modul cum este totul organizat. De la o infrastructură impecabilă, până la o gestionare ireproșabilă a zonelor naturale. Chiar dacă anumite locuri sunt destul de antropizate, există și unele complet sălbatice, unde să te bucuri aproape singur de natură. Trebuie doar să îți alegi cu grijă zona și ora potrivită, și să eviți desigur locurile cele mai populare. În parcurile americane am găsit câte ceva pentru oricine.

Road Trip 4 Nature – Parcurile americane – trailer from Dan Dinu on Vimeo.

Proiectul nostru a beneficiat de un grant din partea Ambasadei SUA la București și de susținerea ProPark – fundația pentru arii protejate, care o să folosească materialele obținute în urma proiectului pentru campaniile și proiectele lor ce vizează protecția mediului.

Pe lângă partea fotografică, în urma căreia am strâns o arhivă de imagini considerabilă, va fi disponibil și un film documentar, produs în colaborare cu Cosmin Dumitrache, care va arăta întreaga noastră aventură și va povesti mai multe despre ce înseamnă parcurile naționale americane.

Parcul Național Zion este unul dintre cele mai aglomerate parcuri din SUA, comparativ cu suprafața pe care o deține. Foto: Dan Dinu

Exemplu în gestionare infrastructurii turistice

În concluzie, am avut multe de învățat, pentru că parcurile americane sunt un exemplu în ceea ce privește gestionarea eficientă a infrastructurii turistice și căutarea unui echilibru între zonele vizitabile și cele complet sălbatice. Chiar dacă uneori comportamentul viețuitoarelor de aici pare asemănător cu cel al unor specii dintr-un parc de animale, acestea sunt complet sălbatice. Comportamentul actual vine de la o bună cooperare între om și natură, dezvoltată în urma unui secol de conservare.

Principala problemă, pe care parcurile de aici o au, este cu siguranță numărul uriaș de vizitatori și gestionarea acestora. Chiar dacă pentru noi această problemă pare una care nu ne va afecta niciodată, asta nu înseamnă că nu putem învăța nimic de aici. Uneori este mult mai bine să previi anumite lucruri și să ai anumite restricții gândite din timp, decât să creezi conflicte pe măsură ce aceste probleme, uneori inevitabile, apar.

Ca o persoană care a lucrat aproape toată viața pentru natură, o astfel de călătorie a fost revelatoare și m-a făcut să înțeleg mult mai bine cum ar trebui să ne comportăm în raport cu natura. Cu siguranță nu toate ideile americane vor funcționa la noi, însă atâta timp cât ne putem inspira, trebuie să o facem. Dezvoltarea întregului sistem de parcuri naționale actual, începută cu Yellowstone în 1872, a fost considerată, de către Wallace Stagner, „cea mai bună idee a Americii”.

Conceptul de protecție a naturii s-a născut în Yosemite Valley și printre gheizerele din Yellowstone și, chiar dacă s-au făcut greșeli, experimentul a reușit, iar noi ne putem bucura astăzi de toate aceste frumuseți naturale. Ce este protecția naturii, dacă nu exact această idee? Conservarea unor locuri și specii pentru generațiile care vor urma. Poate părea o afirmație folosită astăzi în exces, însă imaginați-vă cât de revoluționară a fost în momentul în care a prins contur.

Întreaga poveste a aventurii noastre poate fi citită în două articole ilustrate cu foarte multe imagini în revista PhotoLife magazine, pe care le puteți descărca de la linkurile de mai jos.

Parcurile americane I – www.photolife.ro/PHLmagazine/PHLmagazine2017.pdf

Parcurile americane II – www.photolife.ro/PHLmagazine/PHLmagazine2018.pdf

Text, foto: Dan Dinu

2 Comments

  1. Foarte interesant proiectul, poate reusim sa prelua si noi macar 10% din ce fac americanii in parcurile lor. Abia astept sa vad si documentarul.

    Daca imi permiteti si o observatie: articolul este scris neglijent, cu greseli de ortografie; e pacat, stirbeste profesionalismul si credibilitatea informatiilor.

    • Mulțumim pentru comentariu. Îmi pare rău dacă au mai existat greșeli. Vă învităm să citiți și întreaga poveste din revista PhotoLife, unde puteți afla mai multe despre proiect. Găsiți linkurile în articol. Toate bune.

1 Trackback / Pingback

  1. Brașoveanul Dan Dinu: „În Yellowstone am putut sta atât de aproape de bizoni încât le simțeam efectiv grandoarea”. Imaginile realizate de el au fost publicate de National Geographic   – Brașov Metropolitan

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*