De ce ne enervează Darwin

Flora și fauna din Insulele Galápagos au fost surse de inspirație pentru Charles Darwin. Foto: 123rf

Pe 12 februarie, oamenii de știință din toată lumea celebrează Ziua Darwin. Biologul Doru Ruști aruncă o privire asupra a ceea ce ne-a rămas de la Darwin.

Ce a rămas de la Darwin?

Ideea că natura nu e nici statică și nici ciclică, ci are o dinamică ce poate fi reprezentată ca o poveste, în care trecutul stă la baza prezentului, iar prezentul este fundamentul viitorului. Ecologia, ca descriere a dinamicii vieții integrate în mediul de viață, este o consecință a teoriei lui Darwin despre evoluția speciilor: fără evoluție, ecologia n-ar fi decât o repetare sterilă, la nesfârșit, a aceleiași povești.

Evoluția dă un sens, o direcție întregii narațiuni. Iar fără ecologie nu cred că se poate imagina un viitor viabil pentru umanitate, care odată cu emanciparea tehnologică a devenit, din subiect al poveștii vieții, un agent cu rol determinant în desfășurarea evenimentelor.

De ce ne enervează Darwin?

Pentru că și-a permis să vorbească despre originile noastre – un subiect care, oricum ar fi privit, este delicat și stârnește pasiuni.

Ce n-a fost Darwin?

N-a fost nici filosof, nici teolog (deși studiile sale universitare s-au finalizat cu o diplomă în acest domeniu!), nici sociolog și nici politician – deși nume răsunătoare din cele mai diverse domenii s-au servit de Darwin ca să-și fundamenteze punctele de vedere, puncte de vedere care în majoritatea cazurilor n-au nimic de-a face cu teoriile celui invocat.

Ce mă indispune în discuțiile despre Darwin?

Faptul că cei mai mulți se simt obligați să se implice emoțional într-o discuție care ar trebui să rămână pur științifică. Faptul că, fără a fi citit un singur rând din ceea ce a scris Darwin și fără a avea habar de cele mai elementare principii care stau la baza științelor vieții, mulți, mulți prea mulți, se hazardează în a-și expune, adesea cu vehemență, punctele de vedere ce nu reprezintă decât oglindirea prejudecăților și inculturii societății noastre. Și-abia acum îl înțeleg pe acad. Botnariuc, cel mai mare expert român în Darwin, care a refuzat să participe la o dezbatere publică despre Darwin.

Text: Doru Ruști
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*