Ziua Cucului

Foto: Liviu Tanca, Asociația Harta Verde România

Ziua de Buna Vestire sau de Blagoveștenie, cea în care Maica Domnului a aflat de la Arhanghelul Gavril că îl va naște pe Isus din Nazaret, este în tradiția populară cunoscută și ca Ziua Cucului.

Sărbătoarea care urmează imediat echinoxului este de fapt un complex etnobiologic. Cucul (Cuculus canorus) este asociat cu o serie de alte manifestări primăvăratice ale naturii:

  • câteva specii de flori (ciuboțica-cucului – Primula officinalis, stupitul-cucului – Cardamine pratensis)
  • câteva rogozuri (Lauzula spicata [alpină], L. campestris [fânețe]  = mălaiul-cucului (Todor, pl.41, fig.4, 5); mâncarea-cucului (L.c., DB!), larva unui homopter, caracterizată de secreția unei spume protectoare (Aphrophora spumaria – mărgica-cucului, mărgicuța-cucului, stupitul-cucului), ponta fluturelui Malacosoma neustria (mărgica-cucului, glasul-cucului, stupitul-cucului). 
Foto: Liviu Tanca, Asociația Harta Verde România

În toate cazurile, folcloriștii au cules și explicații mitologice ce leagă pasărea de restul naturii.

Ziua când se dezleagă limba tuturor păsărilor, mai ales cea a cucului «care toată iarna a fost uliu, iar la Buna Vestire se preface iarăși în cuc». Primul cântat al cucului oferă informații despre lungimea vieții ascultătorului, despre caracterul fast sau nefast al anului ce începe ș.a.m.d. (Antoaneta Olteanu, p.165).

«De Blagoveștenie învie toată musca și iarba începe a crește, pentru că pământul atunci e blagoslovit. (Niculiță-Voronca, I, p.240)»

Nu se macină (Marian, 1994, II, p.59) și nu se seamănă.

Sosesc rândunelele (Mangiuca, 1882, p.14).

Se dezleagă limba cuclui, care cântă până la Sânziene / Sân-Petru, când se îneacă cu orz și, nemaiputând cânta se preface iarăși în uliu (Marian, 1997, I, p.63).

Pasărea care cântă nu e cucul, ci soția acestuia, Sava, care l-a înșelat cu privighetoarea și de atunci îl strigă de la Blagoveștenie la Sânziene (Pamfile, 1977, p.75)

Text: Doru Ruști
Foto: Liviu Tanca

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*