Ziua Mondială a Mediului 2019

Foto: ONU

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie 2019, este găzduită în acest an de China, iar tema este “Beat Air Pollution”.

 

Ziua Mondială a Mediului este probabil cea mai importantă platformă prin care ONU încearcă să sensibilizeze opinia publică pentru protejarea mediului înconjurător.

China este țara care găzduiește în acest an Ziua Mondială a Mediului cu tema #BeatAirPollution prin mai multe evenimente tematice care au loc în orașul Hangzhou. Tema din acest an este o invitație pentru guverne, industrii și comunități și oameni să acționeze, să exploreze energiile regenerabile și tehnologiile verzi pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

6 miliarde de oameni respiră aer poluat

Este o provocare destul de mare dacă ne gândim că, în prezent, mai mult de 6 miliarde de oameni, din care o treime sunt copii, respiră aer poluat, iar acest lucru are aspecte negative asupra sănătății lor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 97% din orașele din țările cu venituri mici și mijlocii, cu peste 100.000 de locuitori, nu respectă liniile directoare privind calitatea aerului.

Vestea bună este că poluarea aerului poate fi prevenită, se mai arată în comunicatul ONU. Soluțiile – legi, standarde, politici, programe, investiții și tehnologii sunt cunoscute și pot fi implementate. Aerul curat este un drept uman. Este dreptul fiecăruia dintre noi și responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Potrivit unui nou raport ONU privind poluarea aerului din Asia și Pacific, punerea în aplicare a 25 de politici tehnologice ar putea conduce la o reducere cu 20% a dioxidului de carbon și o reducere de 45% a emisiilor de metan la nivel global.

Calitatea aerului din Europa

Un alt raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) privind calitatea aerului din Europa arăta pentru anul 2018 că, deși politicile puternice și acțiunile la nivel local au contribuit la scăderea nivelurilor de poluare în orașele Europei, majoritatea cetățenilor europeni care trăiesc în zonele urbane continuă să fie afectați de nivelul de poluare care depășește recomandările OMS.

Conform estimărilor AEM, expunerea pe termen lung la poluarea cu pulberi fine este responsabilă pentru peste 400 000 din decesele premature în Europa anual.

Citește și

Ziua Mondială a Mediului 2018

Strategie pentru îmbunătățirea calității aerului din China

Poate China să devină verde?

Sursa, foto: ONU

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*