
Fotograful Gheorghe Popa pornește pe urmele celebrului Ansel Adams și ne arată o bucățică din California.
Cred că orice fotograf de natură este familiarizat cu fotografiile lui Ansel Adams, probabil că majoritatea dintre noi am citit cel puțin un articol despre fotografiile lui și am rămas fascinați de Yosemite probabil cel mai fotografiat loc de către marele fotograf.
Aici, în Yosemite există și o galerie unde încă mai pot fi admirate printuri făcute chiar de el (Half Dome, El Capitan și Yosemite Waterfall semnate de marele fotograf).






Death Valley și celebrul Zabriskie Point
Tocmai ne-am întors din California unde am vizitat o parte din locurile pe care le văzusem în cărțile sau articolele despre Ansel Adams. Practic, a fost doar despre fotografie de dimineața până seara. Am început cu Death Valley – celebrul Zabriskie Point este incredibil, aici natura a creat un loc special pentru pasionații de fotografie abstractă și am terminat cu pădurile seculare de sequoia unde cețurile și rododendronii ne-au oferit un spectacol de neuitat.
Death Valley ne-a întâmpinat cu ploi și temperaturi neașteptat de scăzute. Nu mi-am imaginat că voi ajunge în deșert și nu voi folosi crema de protecție solară, dar tot răul a fost spre bine pentru că vremea schimbătoare este perfectă pentru fotografie. Este ceva de genul totul sau nimic.


Atmosferă de toamnă în Yosemite
Yosemite ne-a întâmpinat cu drumuri blocate din cauza ninsorilor, a fost ciudat să vedem o atmosferă de toamnă la început de vară, însă fără această vreme atipică sunt convins că am fi avut fotografii mai puțin interesante. În prima dimineață valea văzută de la Tunel View (celebrul punct de belvedere de unde se pot admira cu ușurință El Capitan, Half Dome și Bridal Waterfall) a fost incredibilă, deasupra pădurii plutea o ceață la care nici nu visam. Timp de o oră am avut un spectacol incredibil de lumină.


Cei mai bătrâni copaci de pe planetă
Deși peisajele din Death Valley, Yosemite sau Deșertul Nevada sunt foarte spectaculoase, cred că cel mai tare m-au impresionat copacii milenari – bristlecone. Da, sunt cele mai bătrâne ființe de pe pământ, există exemplare de 5000 de ani, da 5000.
La peste 3000 de metri altitudine, în White Mountains se găsește Methuselah unul dintre cei mai bătrâni copaci de pe planetă cu vârsta de 4848 de ani. În Inyo National Forest se pare că există un alt pin bristlecone cu vârsta de peste 5000 de ani.










Pădurile de sequoia din Redwood National and State Parks
Cireașa de pe tort a fost Redwood National and State Parks. După ce am văzut pădurile de sequoia, va fi greu să-mi mai placă vreo pădure. Ai impresia că doar dinozaurii lipsesc de acolo așa de mic te simți. Parcă te întorci cu milioane de ani în urmă, vegetația luxuriantă, copacii înalți de aproape 100 metri impun respect. Ceața care este esențială pentru supraviețuirea lor menține vegetatia mereu verde crud, iar ferigile și mușchiul prezente aproape pe orice scoarță de copac dau impresia de pădure virgină.
Ai sentimentul că la orice pas te poți întalni cu o pumă sau un colibri. Nu a fost să fie o pumă, dar a fost un cerb superb într-o dimineață pe la 5. Era pierdut printre copaci, aproape perfect camuflat.
Citește și:
Text, foto: Gheorghe Popa
Leave a Reply