Prințesa copacilor și insula ei

Cedrii Jomon Sugi, bătrâni de cel puțin 2.000 de ani, au supraviețuit secolelor de exploatare forestieră din cauza formei lor noduroase. Foto: Kittikun Atsawintarangkul/123rf.com

În anime-ul japonez Mononoke-hime, celebrul regizor Hayao Miyazaki a îmbrăcat insula reală Yakushima într-un văl de suprarealism, folosindu-i munții granitici, încețoșați, ca decor pentru un mesaj despre importanța conservării naturii.

Text: Adam H. Graham

Peticul de uscat fantomatic, care se ridică din apele Strâmtorii Tanegashima ca un regat shintoist uitat, era deja destul de frământat și în realitate. Acum 25 de ani, a devenit unul dintre primele locuri din Japonia incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Vizitatorii ajung în trei ore de la Kyushu la pădurile înmiresmate de aici, locuite încă din perioada Jomon, acum circa 12.000 de ani. Mai târziu, localnicii au vândut întinderile virgine de cedri constructorilor care ridicau temple și altare în Kyoto. În prezent, prin noua pădure mișună tanuki cei asemănători cu ratonii, căprioarele nipone, specie endemică, și macaci îndesați, printre ferigi colosale și peste 700 de specii de mușchi.

Supraturismul amenința habitatul acesta sensibil, dar oficialitățile au luat măsuri să elimine emisiile de carbon prin introducerea de noi limitări asupra vehiculelor, folosirea surselor de energie alternative și dezvoltarea de mașini alimentate cu hidrogen care să poată fi folosite pe insulă. Atât de mare e puterea lăsată de Mononoke-hime: protejarea naturii este crucială, chiar și în cele mai îndepărtate locuri.

Pont: Relaxați-vă la Hirauchi Kaichu Onsen, bazin termal săpat în stâncile de pe țărm, accesibil doar la reflux.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*