Secretele îngrijirii trandafirilor

ingrijire trandafiri

Trandafirii sunt florile preferate ale mai multor grădinari, care transformă orice grădină într-un spațiu armonios, oferindu-i un decor splendid. Nu există flori mai spectaculoase, parfumate și variate ca forme, culori și mărimi. Dacă vrem să ne bucurăm de trandafiri în exuberanța înfloririi lor, trebuie să știm cum să-i îngrijim.

Secretele îngrijirii trandafirilor

Trandafirii sunt florile preferate ale mai multor grădinari, care transformă orice grădină într-un spațiu armonios, oferindu-i un decor splendid. Nu există flori mai spectaculoase, parfumate și variate ca forme, culori și mărimi. Dacă vrem să ne bucurăm de trandafirilor în exuberanța înfloririi lor, trebuie să știm cum să-i îngrijim.

Lucrările nu sunt complicate, însă dacă vrem să avem o plantă sănătoasă și arătoasă, nu trebuie s-o neglijăm. La fel, dragostea față de trandafirii noștri le dă o valoare în plus și-i ajută în dezvoltarea lor. Să nu uităm cuvintele micului prinț, care privește un trandafir dintr-o grădină: „Nu există nimeni care şi-ar da viaţa pentru tine. Desigur, un simplu trecător ar zice că trandafirul meu seamănă perfect cu tine. Dar trandafirul meu, el singur, este mai important decât voi toţi la un loc, pentru că el este cel pe care eu l-am udat”.

Astfel, după ce ne familiarizăm cu principalele aspecte ale întreținerii trandafirilor, vom descoperi că este o activitate care ne încarcă sufletește și care face trandafirul nostru cel mai special din toți trandafirii din lume.

Când este necesară dezmușuroirea pentru trandafiri?

O primăvară capricioasă poate să ne deterioreze trandafirii, dacă începem lucrările prea devreme. Să așteptăm până trece pericolul gerurilor și numai atunci să îndepărtăm pământul adunat în jurul tulpinii trandafirilor. Toamna îi vom remușuroi din nou.

Protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

Să urmărim trandafirii în perioada dezvoltării bobocilor și a inflorescențelor. Este mult mai sănătos să prevenim apariția bolilor și a dăunătorilor decât să le combatem ulterior, după ce au apărut. La apariția vreunui dăunător este preferabil să apelăm la soluții bio iar dacă dăunătorii nu dispar se recomandă aplicarea insecticidelor sau fungicidelor.

La trandafiri pot apărea păduchi sau alți paraziți. Dacă se remarcă pe frunze o peliculă fină, ca o pânză de păianjen, este vorba probabil de făinare. Frunzele cu pete maro-roșcat semnalează apariția ruginii. Dacă aveți îndoieli în privința situației, se recomandă apelarea la un specialist în domeniu.

Lucrările de tăiere la trandafiri

Tăierile executate în mod rațional și la momentul oportun favorizează dezvoltarea viguroasă și armonioasă a plantelor, având ca efect înflorirea abundentă, cu flori de excepționale și cu o durată de viață mai lungă. Marea întrebare este, când e bine să tunzi trandafirii? Unii intervin toamna, alții doar primăvara, însă în cele mai multe cazuri trandafirii pot fi tăiați în ambele anotimpuri.

Toamna se face de obicei curățarea trandafirilor și se scurtează lăstarii, ca tufa să capete o formă regulată pe timpul iernii, dar această lucrare nu este neapărat necesară.

Având în vedere că temperaturile scăzute din timpul iernii pot deteriora trandafirii, tăierile de primăvară sunt esențiale. Când vorbim despre tăierea trandafirilor, putem distinge 3 categorii:

1.Tăieri de ușurare

Se execută de obicei toamna, după căderea frunzelor. Ele sunt în general benefice, dar nu întotdeauna. Este vorba de înlăturarea ramurilor uscate, deteriorate sau slab dezvoltate, pentru a aerisi tufa, păstrând părțile cu vitalitate maximă.

2.Tăieri de echilibrare

Se pot executa în toată perioada de vegetație. Au drept scop menținerea unui echilibru între creșterea plantei și producerea de flori.

3.Tăieri de reîntinerire

Tăierile de reîntinerire se aplică de obicei primăvara, cât mai devreme. Se pot executa și în perioada de vegetație, dar nu mai târziu de prima jumătate a lunii iulie, deoarece creșterile noi, formate în urma intervenției, trebuie să aibă timp de maturizare înainte de primele geruri. Reîntinerirea se face ori prin tăierea dintr-o singură dată a tuturor ramurilor astfel încât să rămână cu 2-3 muguri bine formați, ori în două tranșe, odată primăvara și odată după înflorire.

Fertilizarea trandafirilor

Pentru înflorirea abundentă a trandafirilor trebuie să le asigurăm condiții optime, ceea ce presupune amplasarea bine gândită, udarea corespunzătoare, tăierile necesare și fertilizarea rațională.

Trandafirii sunt mari consumatori de substanțe nutrititve. Le place să fie fertilizați, iar pentru asta ne recompensează cu multe flori și în plus vor fi și mai rezistenți față de boli.

Însă regula de aur la fertilizare este să nu mai administrăm îngrășăminte cu 8 săptămâni înainte de venirea primului îngheț. Orice îngrășământ, inclusiv gunoiul de grajd, conține azot, iar azotul stimulează creșterea vegetativă a plantei. Iar plantele au nevoie să se pregătească de reapus vegetativ înainte de îngheț.

Este recomandată administrarea îngrășămintelor în momentul când noile ramuri au crescut aproximativ 5-6 cm.

În concluzie, dacă vrem să avem o grădină cu trandafiri ca nimeni altul, primul lucru este să dezmușuroim primăvara și să aplicăm lucrările de tăiere – considera specialiştii de la pepiniera Yurta.ro. Pe parcursul anului urmărim dezvoltarea plantelor, le udăm regulat, fertilizăm cu grijă, la nevoie intervenim tăind ramurile deteriorate, crescute haotic sau cu inflorescențe trecute, și aplicând tratamente (preventive sau curative) împotriva bolilor și dăunătorilor. Toamna, în funcție de dezvoltarea plantei, aplicăm tăieri după necesități și o pregătim pentru iarnă prin mușuroire.

Acum dacă am parcurs cele mai importante aspecte ale îngrijirii trandafirilor putem să începem munca în grădină pentru trandafirii noștri, care cu siguranță ne vor răspunde oferind frumusețea lor unică.

 

Sursă: Agenția SeoPower

Sursă foto: Yurta.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*