Panda

Imagine articol

Are obraji bucalati. Doarme mai tot timpul. Mananca cu mana. Sta cu mama. Nu e tocmai genul de personaj pe care te-astepti sa-l gasesti inconjurat de atentia lumii financiare si a diplomatiei internationale, de entuziasmul fanilor, interesul guvernelor si fascinatia comunitatii stiintifice.

Dar Tai Shan este un pui de panda urias, ceea ce-l face mai deosebit. Nascut la ora 3:41 dimineata in ziua de sambata, 9 iulie 2005, in Parcul Zoologic National Smithsonian, din orasul Washington, D.C., Tai Shan este primul pui al lui Tian Tian si Mei Xiang, mascul si femela, panda uriasi, transportati din China la Washington in decembrie 2000. In Statele Unite mai exista numai opt panda in afara de ei: doi la Zoo Atlanta, din Georgia, doi la Zoo Memphis, din Tennessee, si patru la Zoo San Diego, din sudul Californiei, unde Bai Yun a avut deja trei pui sanatosi in ultimii sapte ani.

Impreuna, aceste 11 animale inseamna o investitie extraordinara de resurse stiintifice si bani. Intretinerea unui panda urias intr-o gradina zoologica costa in medie 2,6 milioane de dolari pe an, asta daca nu are pui. La aparitia primului pui, bugetul depaseste trei milioane de dolari. La aparitia celui de-al doilea (si aproape jumatate din sarcini se soldeaza cu gemeni), nota de plata se apropie de patru milioane de dolari. „Nimeni – spune David Wildt, seful Programului de stiinte reproductive de la Parcul Zoologic National – nu ar baga atati bani in vreo alta specie.”

Ce-i face pe ursii panda atat de speciali? Poate ca sunt, pur si simplu, dragalasi. Ursii panda uriasi au o charisma la care viseaza politicienii si vedetele de cinema si care ii atrage ca un magnet pe oameni. Camerele video, conectate la internet, care urmaresc activitatile zilnice ale lui Tai Shan si ale mamei sale atrag in medie doua milioane de vizitatori on-line pe luna.

In primele trei luni in care Tai Shan a fost expus publicului, numarul de vizitatori ai gradinii zoologice a crescut cu 50 la suta fata de anii precedenti. Fanii entuziasti se inghesuie umar la umar la balustrada in Sectorul Panda Urias. Ii arata cu degetul, le vorbesc dragastos, zambesc fericiti. Se fac atatea fotografii, incat ai crede ca te afli pe covorul rosu in noaptea Oscarurilor. Raritatea e alt lucru care mareste valoarea acestui urs. Panda uriasi sunt extrem de rari.

Alte mamifere celebre periclitate – tigrul, gorila, rinocerul negru, elefantul asiatic – numara mai multe exemplare, atat in libertate, cat si in captivitate. Din ultimul recensamant al populatiei de panda urias din China a rezultat ca in dealurile accidentate din provinciile Sichuan, Shaanxi si Gansu mai traiesc 1.590 de astfel de ursi. O cifra atat de precisa e privita cu suspiciune, in special fiind vorba de o specie greu de reperat, care traieste in paduri de munte izolate si aproape de nepatruns. Biologii situeaza numarul exemplarelor in libertate intre 1.000 si 2.000.

In captivitate, existau la sfarsitul lui 2005 numai 188 de panda: cei 11 din SUA, cativa in Mexic, Japonia, Thailanda, Germania si Austria, iar ceilalti in gradini zoologice si centre de cercetare din tara de origine – China. La orice gradina zoologica, sosirea unor noi panda sau nasterea unor pui aduce valuri de vizitatori. Dar o multime de vizitatori nu inseamna neaparat profituri pe masura. In ciuda campaniilor agresive de tip „salvati ursii panda” si a magazinelor de suveniruri pline cu cani, tricouri, jocuri de puzzle si ursuleti de plus, nicio gradina zoologica nu a reusit sa adune suficiente venituri suplimentare pentru a acoperi cat de cat costurile.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*