Caii Romaniei – un pariu castigator

Imagine articol

Vreo douazeci de calareti in costume de gala s-au adunat in aceasta dimineata de aprilie pe terenul de obstacole de la Corbeanca, langa Bucuresti, pentru a-si primi premiile: cupe si trofee din tabla stralucitoare si cam 80 de milioane de lei. A fost un concurs bun – spune lumea -, cu premii mai generoase ca alta data, fara ploaie, fara poticneli organizatorice si, dar asta nu mai e de mult o surpriza, fara spectatori sau aplauze.

Sportivii, proprietarii, cateva rude de gradul intai si baietii de la grajduri sunt singurii beneficiari ai spectacolului de forta si gratie pe care il ofera caii antrenati de-a lungul a sute de ore – elita celor 840.000 de cabaline ale Romaniei.

Chiar daca acum ne paste integrarea si o noua lege a calului e gata sa-si produca efectele, „pierdere” s-a dovedit a fi cuvantul-cheie in tot periplul meu prin lumea calului. In ograda altora insa caii pun in miscare domenii vaste si prolifice, adesea in conditii naturale mult mai grele decat in Romania, fie ca masini agricole ecologice, fie ca spectacol, parteneri de drumetie si sport. Cu exemplul lor in fata, si unii investitori autohtoni au inteles sa treaca dincolo de simpla aritmetica, la calculele cu probabilitati.

Legea calului pune RNP in competitie deschisa cu crescatori privati, rezolvand astfel situatia absurda in care regia era si crescator, si evaluator al cailor. Acum exista o Autoritate Hipica Nationala (AHN), care sa claseze toti caii de rasa. Iepele si armasarii capabili sa transmita calitatile superlative ale rasei pure, fie ca se afla in grajdul RNP, fie in cele private, vor intra in Herghelia Nationala si vor primi subventia de hrana.

Se va dovedi daca sacrificiul bugetar de pana acum s-a facut pentru mentinerea unui „patrimoniu genetic inestimabil, selectat si pastrat in rasa curata de peste 100 de ani” – dupa cum cred cu tarie multi specialisti – sau daca nu cumva el a alimentat mediocritatea, prin suprimarea oricarei concurente.

Legea este o sansa pentru crescatorii privati, care – fie ca au simtit oportunitatea economica, fie ca au avut, pur si simplu, bani de cheltuit – s-au inmultit sensibil in ultimii ani. Nu e nevoie decat de cinci iepe si un armasar cu pedigree ca sa te poti numi proprietar de herghelie. Dar, dupa cum spunea presedintele Autoritatii Hipice, Robert Barta, la cateva zile dupa numirea sa, „trebuie sa vedem efectiv cum stam cu caii, pentru ca nimeni nu stie exact cati cai de rasa sunt in sectorul particular”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*