Tsunami – unde va lovi urmatorul?

Imagine articol

Pericolul pandeste in orice ocean, problema-cheie este detectarea.

In decembrie 2004, alerta s-a dat prea tarziu sau deloc. Bilantul mortilor si al disparutilor se ridica acum la 300.000, iar alte milioane si-au pierdut avutul in urma tsunamiului generat de seism, care a lovit peste 12 tari din Oceanul Indian.

Multe din comunitatile afectate nu mai pomenisera vreun tsunami puternic – ultimul val de amploare oceanica, datorat eruptiei lui Krakatau, in largul Sumatrei, s-a produs in 1883. Fiind lipsite de aceasta experienta, precum si de orice sisteme de detectare sau alertare plasate in Oceanul Indian, tarmurile erau fara aparare.

Intrucat pe toate fundurile oceanice exista placi tectonice care se freaca sau se departeaza una de alta, riscul de mari seisme submarine si de tsunamiuri asociate i-a facut pe savanti si pe proiectanti sa intre in priza si sa se pregateasca pentru urmatorul cataclism. Dupa 1992, s-au produs 17 tsunamiuri majore, 11 din ele in Pacific. Pana anul trecut, pierderile de vieti au fost relativ mici, 4.000 in total.

Prosperitatea in crestere a populatiilor de pe tarmuri a amplificat mult pierderile de vieti omenesti. Ca sa previna o noua catastrofa, liderii mondiali au anuntat planuri de detectare a tsunamiurilor si sisteme de alertare pentru Oceanul Indian.

Reteaua existenta de senzori subacvatici din Pacific, sediul a 85% din tsunamiuri, va fi largita si extinsa in Atlantic si Caraibi. Ecologistii fac presiuni pentru inca o linie de aparare: plantarea unor bariere de mangrove. Sisteme de alertare in timp util si un plus de vegetatie litorala ar fi putut salva multe din cele 1.800 de victime in Khao Lak, Thailanda.

Aproape doua ore au trecut din momentul producerii seismului si pana ce zidul de apa a rabufnit peste hotelurile si cabanele de acolo. In mijlocul ramasitelor, Kusol Wetchakul, stanga, se ruga pentru sora sa disparuta, tarata probabil de suvoaie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*