Viermii de vis din Hawaii

Imagine articol

Viermii marini se gasesc pretutindeni, la tarm si in adancul oceanelor deopotriva, insa cei din largul coastelor hawaiiene capata forme si culori feerice.

Gradinarii n-au decat sa-si pastreze ramele. Sunt verisoarele valoroase, dar nu la fel de aratoase, ale viermilor minunat de diversi care traiesc in mare, fapturi care fac o munca la fel de vitala ca si rudele lor care sapa tuneluri in pamant – filtrand si hranind un ecosistem -, insa cu o eleganta desprinsa dintr-o alta lume.

Alege orice ocean vrei. Exista viermi care traiesc in el. Ei sunt, de fapt, unele dintre cele mai obisnuite animale marine, o masa pregatita pentru multi dintre pestii pe care ii mancam noi.

Tarmurile stancoase sau nisipoase din intreaga lume sunt pline de viermi, dar anumite specii plutesc si in larg sau populeaza fundul adanc al marilor. Unii sunt cat un varf de ac, dar anumiti viermi-panglica se intind pe lungimi de aproape 60 de metri – cele mai lungi animale de pe Pamant.

Unii filtreaza apa pentru a se hrani, altii isi urmaresc prada, unii isi mananca neamurile si au evoluat pana la cel putin 18 modalitati diferite de a se reproduce, inclusiv rupandu-se in bucati. O mare diversitate apare in special in apele putin adanci din largul Insulelor Hawaii, incluzandu-i pe acestia, fotografiati in mare si in laborator.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*