Refugiu pentru fauna

Imagine articol

Povestirile lui Mike Fay despre grupuri imense de elefanti care migreaza m-au atras in Ciad, dar in scurt timp m-am dedicat unei aventuri complet diferite.

Text: Michael Nichols

In sezonul uscat, o multime de animale se aduna in Zakouma, dar nu te poti apropia de ele. Asa ca am decis sa le las sa-si faca autoportretele. Am pus la punct capcane fotografice – camere echipate cu o raza in infrarosu care, cand era intrerupta, actiona declansatorul. Fascinat de reflexia sa in lentile, un babuin (dedesubt) si-a „tras” 52 de fotografii.

Nici alti masculi tineri n-au rezistat tentatiei de a face farse cu camerele, pe care apoi asistentul meu, Nathan Williamson, era nevoit sa le reseteze. Gatul si picioarele lungi, precum si auzul fin ajuta servalii sa vaneze prin iarba inalta.

Acesti pradatori prind mici mamifere. Mi-a placut sa folosesc aceasta tehnologie pentru ca uneori oferea adevarate surprize – ca, de pilda, un instantaneu cu coada unui crocodil, (care e partial Zakouma, partial Jurassic Park.

Ridicandu-se din gaurile pe care le sapasera in nisipul albiei secate a unui rau, o colonie reproducatoare de prigorii-stacojii se aduna la apus si pornesc intr-un misterios zbor, ca un vartej; pana la caderea noptii, pasarile se intorc in gaurile lor. Ziua, ele prind albine si alte insecte, etalandu-le uneori in fata gaurilor lor, pentru a atrage parteneri.

In rare ocazii, calareti arabi se furiseaza in rezervatie si incearca sa ucida girafele pentru cozile lor, ravnite ca daruri traditionale de nunta; in Zakouma, barbatii se confrunta cu paznici inarmati. In timp, populatia de girafe a crescut, ajungand la aproximativ 600, cea mai mare din centrul Africii. Inainte de inceperea sezonului ploios, orice ochi de apa din parc devine un magnet pentru animale. Stand la panda langa un loc de adapat, am zarit un mascul de antilopa-cu-semiluna, una dintre cele 13 specii de antilope din Zakouma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*