Lectii de vanatoare

Imagine articol

Avea opt zile cand am vazut-o noi. Ochii ei inca erau de un gri laptos si avea mersul usor nesigur.

 

Text: Dereck Joubert

 

Cand a iesit din vizuina la lumina soarelui, parea curioasa si indrazneata, fara sa bage in seama veveritele galagioase. Mama ei pierduse mai inainte alti cinci pui, prinsi de hiene, babuini si alti pradatori. Ce avea sa se intample cu acesta?

Spre deosebire de lei sau gheparzi, leoparzii sunt feline solitare. Fara o familie pe care sa se bizuie, vaneaza singuri, supravietuind prin inteligenta si camuflaj. Leoparzii sunt greu de gasit, asa ca, dupa ce am descoperit aceasta mama cu pui in Delta Okavango, din Botswana, am decis sa o urmarim pe micuta, pe masura ce crestea.

Din primele sale zile, Legadema, cum am ajuns sa-i spunem („lumina din cer”, in limba setswana), a fost permanent amenintata. Fie ca era vorba de un grup de babuini care incercau sa o tarasca afara din barlog, fie ca erau hienele care pandeau, moartea nu era niciodata prea departe.

Leii, o amenintare considerabila la adresa tinerilor leoparzi, prospera in aceasta parte a Rezervatiei pentru Vanat Moremi. Insa nimic din toate astea nu a impiedicat-o pe Legadema sa exploreze padurea pe cont propriu atunci cand mama ei pleca dupa carne, lasand-o singura zile in sir.

Oriunde se ducea Legadema, maimutele-verziafricane, cu privirea agera, o reperau de la 1,5 km departare, iar veveritele dadeau alarma tipand. Cu timpul insa, aceste incidente au ajutat-o sa se furiseze tot mai bine si sa-si perfectioneze tehnica de a se face nevazuta.

 

 

Mama ei, o profesoara rabdatoare, a invatat-o pe Legadema cum sa-si imobilizeze prada si unde sa-i stranga beregata cu falcile, pentru a o sufoca. Numai dupa ce va stapani aceste lectii si multe altele va ajunge un vanator solitar, asa cum trebuie sa devina intr-o buna zi toti leoparzii.

In timp ce-si patrulau teritoriul din Mombo si vanau impreuna, Legadema parea o imagine in oglinda a mamei sale. Intre cele doua s-a format o legatura puternica in timpul primului an, uneori jucandu-se ca doua surori.

 

Cand Legadema avea cinci luni, mama ei i-a adus un pui viu de impala. La inceput, Legadema nu prea stia ce sa faca, se juca plina de curiozitate si apoi ataca fara eficienta. Mama ei a calauzit-o ingaduitoare, pas cu pas, in uciderea prazii, pana cand, in cele din urma, Legadema a invatat ca animalele vii pot deveni hrana.

Cu iscusinta de pradator acum slefuita, Legadema si-a indreptat atentia spre veverite, devenind aproape obsedata de ametitoare si letale jocuri de-a v-ati ascunselea. Cu timpul, a devenit experta, ucigand sute de veverite si prazi de dimensiuni mai mari, precum puii de facocer-cu-negi.

In ciuda spaimei sale puternice fata de babuini, intr-o zi Legadema a ucis o femela adulta. Cand a descoperit un nou-nascut agatandu-se de blana mamei-babuin, lucrurile au luat o intorsatura bizara. Micutul babuin s-a intins inocent spre Legadema, acceptand-o ca pe noua lui mama.

 

La inceput, Legadema a parut incurcata, dar in urmatoarele patru ore a vegheat puiul de babuin, apoi i-a facut toaleta si l-a carat cu grija pe crengile mai sigure, mai inalte din copac, atunci cand puiul a plans. In final, cei doi s-au ghemuit unul langa altul si au adormit.

Oare Legadema era deja manata de instincte materne timpurii? Inainte de ivirea zorilor, frigul a luat viata sugarului neajutorat, iar Legadema a parasit puiul, pentru a-si relua rolul de pradator, hranindu-se din trupul mamei-babuin.

 

La 13 luni – inca adolescenta – Legadema a intrat in conflict cu mama ei, ajungand pana la urma la o despartire definitiva. Motivul: refuzul Legademei de a imparti prada. Desi tensiunea dintre cele doua se tot acumula de ceva vreme, Legadema isi demonstra acum independenta, asa ca mama ei a alungat-o. Disparand in desisuri, Legadema a impartit o vreme cu mama sa o portiune din teritoriul acesteia.

 

Mai tarziu, si-a stabilit propriul teritoriu, miscandu-se ca o fantoma prin padure. Spre sfarsitul anului trecut, la varsta de trei ani si jumatate, s-a imperecheat. Daca ea si puiul sau vor ramane in Moremi, vor fi feriti de rautatea oamenilor. Dar in alte zone din Africa, leoparzii nu sunt la fel de norocosi.

 

Aproximativ 2.500 de exemplare pe an pot fi impuscate legal de vanatori, dar cel putin tot atatea sunt ucise de braconieri. Cum conflictele cu oamenii continua, probabil ca tot mai putini leoparzi se vor bucura de o viata la fel de libera ca tanara Legadema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*